• Zaštita pšenice
  • 20.05.2020. 09:30

Vremenske prilike pogoduju bolestima pšenice, reagujte na vrijeme

Pšenica je otporna biljna vrsta, dobro je podnijela i niske temperature, kojih na sreću nije bilo u najosjetljivijem periodu - u vrijeme klijanja.

Foto: JumpStory
  • 62
  • 20
  • 0

Postojeći vremenski uslovi su takvi da postoji velika mogućnost za razvoj bolesti pa bi prema preporuci stručnjaka, trebalo obaviti zaštitu usjeva iako se simptomi nisu još uvijek pojavili i zaraza nije zahvatila žito. 

U ovom sada periodu najvažnije je da poljoprivrednici obiđu parcele i pregledaju da li se i u kojoj mjeri pojavila neka bolest u usjevima. Ukoliko primjete da postoje neki simptomi kao što je siva pjegavost pšenice, potrebno je da odmah primjene zaštitu. Poznato je da siva pjegavost može umanjiti prinose i do 40 odsto. Ne može se nijednim fungicidom u potpunosti suzbiti, ali se dobrim dijelom bolest može zaustaviti i šteta svesti na najmanju moguću mjeru.

U ovoj fazi, važna je primjena agrotehnike

Ozime strnine se nalaze u različitim fazama klasanja do početka cvjetanja, u zavisnosti od lokacije i rokova sjetve, kako navode u PSSRS. 

"Žito je u dobrom stanju, pri čemu će usjevi vjerovatno ostati manjeg rasta jer je zima bila blaga, jesen suha, a proljeće toplo, sa manjkom padavina. Ipak kondiciono stanje pšenice i ječma je veoma dobro", objašnjava Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Bijeljina.

U ovoj fazi od velikog značaja je i primjena agrotehničkih mjera, kako bi se zaštitio klas pšenice. 

Stručnjaci savjetuju: Pšenicu zaštititi iako nema znakova bolesti

Prema riječima stručnjaka, za vrijeme faze cvjetanja vrlo je izvjesna i pojava oboljenja poput fuzarioze klasa pšenice. Riječ je o ekonomski najvažnijoj bolesti pšenice. U našim krajevima javlja se redovno, svake godine, manjeg ili jačeg obima. 

Pri tom može doći do izraženog smanjenja prinosa, a takva zrna su štura i nisu dobro nalivena. Istovremeno dolazi i do smanjenja kvaliteta zrna pšenice. Patogeni, odnosno, gljive roda fuzarium odlikuju se po tome što proizvode mikotoksine pa shodono tome takvo žito nije bezbjedno ni za ljudsku ni za stočnu ishranu, što još više naglašava značaj zaštite klasa od ove bolesti. 


Tagovi

Oboljenja pšenice Ozime strnine Faza klasanja Faza cvjetanja Razvoj bolesti Fuzarioza klasa pšenice Đorđe Glišić Agrotehničke mjere Smanjenje prinosa


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.