Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sistem za navodnjavanje
  • 12.03.2020. 11:35
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Uskoro će biti navodnjavane skoro sve oranice na području Trebinja

Poljoprivrednici u ovom dijelu BiH imati će riješeno pitanje navodnjavanja skoro 90% obradivih površina.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 125
  • 25
  • 0

Na području Trebinja će se tokom ljeta riješiti pitanje navodnjavanja. Shodno tome, skoro sve obradive površine (oko 90% oranica) bit će pokriveno sistemom za navodnjavanje, prema riječima gradonačelnika Trebinja, Mirka Ćurića

Poljoprivredni proizvođači u ovom dijelu države imati će riješen sistem za navodnjavanje tako da će većina površina biti pokrivena ovim sistemom, kako kaže gradonačelnik, a nakon razgovora sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Borisom Pašalićem, kako navodi eKapija

Uskoro i Pravilnik o upotrebi sistema za navodnjavanje

"Na ovaj način osigurat će se navodnjavanje pa može se očekivat da će za više od 20% biti uvećana proizvodnja na području Trebinja", kaže gradonačelnik ovog grada. 

Dogovor je da resorno ministarstvo i Grad Trebinje pronađu najbolje riješenje, kako bi se napravio odgovarajući pravilnik o korištenju sistema za navodnjavanje. Takođe, dobit će se dodatna sredstva od nadležnog ministarstva u cilju podsticanja poljoprivrednika, ali i ukupne privrede ovog područja. 

Dokaz da udruživanje ima rezultata - zadruga iz Gornje Vratnice izvozi plastenike i sisteme za navodnjavanje

Prema riječima gradonačelnika, uloženo je 17 miliona KM u ovaj projekat. U ovu sumu uključena su sredstva Grada Trebinja, HET-a i ministarstva poljoprivrede. 

"Kad se uzme u obzir da je prošla, 2019. bila najtoplija godina u istoriji, kao i činjenica da će suša biti potencijalno veliki problem u budućnosti, ulaganja u navodnjavanje potpuno su opravdana", istakao je Pašalić. 

Pri Javnoj Ustanovi - formirana posebna sekcija

Podsjećanja radi, na području Hercegovine uloženo je oko 10,5 miliona KM u sisteme za navodnjavanje.

"Riječ je o dvije faze. Prva obuhvata 1.100 hektara, a druga oko 900 ha. Pored navedenih ulaganja u Hercegovini, takođe se radi i na sistemu za navodnjavanje u Ljubinju, čija se vrijednost procjenjuje na oko 2,5 miliona KM i koji će biti sada u martu pušten u rad. U planu je i projektovanje sistema za navodnjavanje u Nevesinju. Nastojaćemo da pružimo podršku i poljoprivrednicima iz ovog kraja", rekao je ministar. 

U navodnjavanje ulažu 24 miliona dolara

Zbog lakšeg i efikasnijeg korištenja ovog sistema u RS, u Javnoj ustanovi - Vode Srpske, kako kaže, formirana je posebna sekcija. 

"U toku naredne sedmice biti će donešen i pravilnik, kojim bi se uredila ova oblast i upravljanje sistemima, kao i obračunavanje cijene vode, koja bi trebala biti prilagođena potrebama korisnika", naveo je Pašalić. 


Tagovi

Sistem za navodnjavanje Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Mirko Ćurić Podsticajna sredstva Efikasno korištenje Javna Ustanova


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...