Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva mahunarki
  • 20.03.2023. 07:30

Usjev lupine: Tri namjene visokovrijedne biljke

Lupine su odlična zamjena za soju, obogaćuju zemljište azotom i kvalitetno zelenišno đubrivo

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 124
  • 20
  • 0

Lupina je visokovrijedna biljka koja se koristi u ishrani životinja, za azotofiksaciju te sideraciju, odnosno zelenišno đubrivo. Formira veliku količinu zelene mase i sadrži do 50 posto proteine. Zbog toga je sve više cijenjena u ishrani životinja, posebno stoke, svinja, peradi i ribe. Njena upotreba povećava produktivnost i smanjuje troškove proizvodnje.

U ishrani životinja najviše se uzgajaju lupine s niskim sadržajem alkaloida: bijela Lupinus albus, uskolisna ili slatka L. angustifolius i žuta lupina L. luteus.

Izuzetan azotofiksator

Formira jak korijen koji dospijeva u dubinu do 2 m. Pripada porodici mahunarki i najbolja je azotofiksirajuća vrsta. Bakterije vežu azot iz vazduha i skladište ga u kvržicama koje stvore na korijenu. Tako obogaćuje zemljište i pomaže u ishrani drugih biljaka. Već poslije jedne godine povećava se sadržaj azota i smanjuje kiselost zemljišta.

Odlično zelenišno đubrivo

Osim toga, koristi se kao zelenišno đubrivo ili siderat. Zelena masa se zaorava na dubinu do 20 cm. Maksimalni učinak se postiže kada se pokosi prije punog cvjetanja. Tada je sadržaj azota najveći. Povećava sadržaj biljnih hraniva i organske materije, suzbija korov i štiti zemljište od erozije. Prije sadnje sljedećeg usjeva treba da prođe najmanje mjesec dana.

Alternativa za soju

Po sadržaju proteina i aminokiselina te nutritivnim svojstvima odlična je alternativa soji, posebno sojine sačme. Prednost je što zrno lupine ne sadrži inhibitore tripsina, a kada se ekstrudira dobiva se hrana ukusna za životinje. Sjeme sadrži od 32 do 46 posto proteina, ovisno o vrsti. Sadrži više proteina od soje, graška i grahorice. U 1 kg zrna lupine nalazi se tri puta više proteina od zrna žitarica i 1,5 puta više od graška.

Odlikuje se boljom probavljivošću i apsorpcijom u želucu životinja. Sadrži dijetalna vlakna, alkaloide, oligosaharide, tanine, saponine i druge materije. Granična vrijednost sadržaja alkaloida za krmne sorte je do 0,3 posto u zrnu i do 0,14 posto u zelenoj masi u odnosu na suhu materiju.

Osim zrna, zelena masa se može silirati. Brzo raste i manje je gorka. Može da se sije od početka marta do kraja avgusta i tokom septembra u zavisnosti od vremenskih uslova.


Povezana biljna vrsta

Lupina bijela slatka

Lupina bijela slatka

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine sadrži 38 – 52% bjelančevina, 26 – 39% ugljikohidrata, 5 – 20% masti i oko 3,5% mineralne tvari.... Više [+]

Tagovi

Lupina Stočna lupina Lupinus albus Lupinus angustifolius Lupinus luteus Zamjena za soju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.