Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 13.06.2022. 15:00

U Ukrajini započela žetva, čeka ih logistički kolaps?

Žetva je započela, a prošlogodišnje žitarice pune skladišta. Dok se čeka na izvoz, Ukrajina se bori i s nizom drugih problema

Foto: Depositphotos/motionstocks
  • 281
  • 44
  • 0

Poljoprivrednici Odeske oblasti, na jugozapadu Ukrajine, započeli su akciju žetve, izvijestila je lokalna uprava 11. juna.

"Poljoprivrednici su počeli sa žetvom ozimog ječma", stoji u objavi na Facebooku. 

Odessa će 2022. godine požnjeti 1,061 miliona ha ozimih žitarica, uključujući 551 hiljada ha pšenice, 244 hiljada ha ječma i 190 hiljada ha uljane repice.

S početkom žetvene kampanje u Ukrajini, ali i Evropskoj uniji, logistika vezana uz ovu robu će se pogoršati ako se ne riješi pitanje deblokade luka, izjavio je predsjednik ukrajinskog agrarnog vijeća Andriy Dykun, navodi APK-Inform.

Kaže kako daju sve od sebe da prošire skladišne kapacitete i povećaju izvoz. Ta je zemlja u martu izvezla samo 200 hiljada tona žitarica i to preko zapadnih granica željeznicom i luka na Dunavu, a u maju je izvezla još 1,7 miliona tona. No, Dykun ističe kako je to daleko od prijeratnih 5 miliona tona. 

Dolazi evropska žetva? 

Tvrdi kako se o ovom pitanju nije na vrijeme razgovaralo, od početka ruske invazije. "Odmah smo htjeli razgovarali o globalnoj prehrambenoj sigurnosti. Nažalost, cijeli svijet je šutio o tome. Čak je i FAO, kao relevantna organizacija dugo šutjela, a onda je iznijela neutralan stav. Da su pitanja postavljena na istom nivou kao sada, deblokada ukrajinskih luka bila bi riješena", izjavio je dodajući da će se logistički kolaps intenzivirati kada žetva počne u EU državama. 

"Kako Evropa počne žeti vlastite usjeve, naš izvoz će opadati. U Evropi će prije svega, kupovati i transportirati vlastite žitarice. Danas Ministarstvo agrarne politike i Ukrajinske željeznice rade nevjerovatne stvari za izvoz i postigli su puno. Nažalost, to nije dovoljno. Luke potpuno treba osposobiti za izvoz", zaključio je. 

Prema Državnoj carinskoj službi Ukrajine, od početka marketinške 2021./22. (od 01.07.2021. do 10.06.2022) ta je zemlja izvezla 47,471 miliona tona žitarica i mahunarki, u junu tek 372 hiljade tona. 

Ukupno je uključeno 18,626 mil. t pšenice (28 hilj.t u junu), 5,726 mil. t ječma (10 hilj. t), 161,5 hilj. t raži (bez izvoza u junu) i 22,649 mil. t kukuruza (332 hilj. t). 

Luke potpuno treba osposobiti za izvoz, traže Ukrajinci (Foto: Depositphotos/IgorStrukov)

Još uvijek se čeka na dogovor oko izvoza preko Crnog mora uz posredstvo Turske. 

Kradu i preprodaju žitarice? 

A dok čeka izvoz, na meti je napada ruskog granatiranja, tvrdi zamjenik ministra poljoprivrede Taras Vysotskyi. Do 300.000 tona žitarica je bilo pohranjeno u skladištima za koja Kijev kaže da su uništena ruskim granatiranjem, navodi Reuters. Riječ je o prostoru na najvećem ukrajinskom terminalu za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Mikolajiv gdje je bilo skladišteno 250 do 300 hiljada tona uglavnom pšenice i kukuruza.  

Opet rastu cijene žitarica - dva su razloga

Pored toga, optužili su Rusiju da kradu i preprodaju njihove žitarice. Upravo je to izjavio Vladimir Rogov, predstavnik vlasti koju je nametnula Rusija u zaporoškoj oblasti, rekavši da se ova roba prodaje bliskoistočnim i afričkim zemljama, piše tamošnja državna novinska agencija RIA.  

"Oni se boje sankcija, ali svejedno rado kupuju naše žito - naravno, putem posrednika i šema", rekao je Rogov ruskoj televiziji, a prenijela RIA. Kaže da u dijelu zaporoške oblasti pod njihovom kontrolom ima 1,5 miliona tona žitarica. Prošle sedmice ukrajinska ambasada u Bejrutu saopćila je da je Rusija poslala svom savezniku Siriji oko 100.000 tona ukradene pšenice, što je ukrajinska ambasada nazvala "zločinačkim aktivnostima". 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Izvoz Žetva 2022 Andriy Dykun Rat u Ukrajini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.