Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepovoljni uslovi
  • 31.07.2022. 13:30

U najkritičnijim fazama razvoja kukuruza padavina upola manje

Kukuruzu je u toku vegetacionog perioda od aprila do septembra potrebno od 500 do 600 litara padavina, a na području Lijevča polja bilo je u prosjeku oko 250 litara padavina

Foto: Siniša Vasiljević (ilustracija)
  • 134
  • 23
  • 0

U posljednjih nekoliko godina klimatske promjene značajno utiču na biljnu proizvodnju, zime su blage, često i bez značajnog snježnog pokrivača, a ljeta su praćena sušom i visokom temperaturom. Tako da se i ovog ljeta suočavamo s brojnim problemima u biljnoj proizvodnji, navodi Bojana Panić iz Resora za pružanje savjetodavnih usluga pri Ministarstvu Poljoprivrede RS. 

Kako je Agroklub pisao ove sedmice, na kukuruz, kao jednu od najzastupljenijih ratarskih kultura koja je otporna na visoke temperature, ovogodišnja suša će ostaviti velike posljedice po prinos. U zavisnosti od kvaliteta zemljišta, hibrida, vremena sjetve, primijenjene agrotehnike i navodnjavanja stanje kukuruza je šaroliko.

Smanjena oplodnja

Na šljunkovitim zemljištima koja ne zadržavaju vlagu usjevi su najugroženiji, za razliku od usjeva na težem i glinovitom zemljištu i gdje nije izvršeno redukovano đubrenje. Iako je otporan na visoke temperature, one iznad 35 stepeni Celzijusa i niska relativna vlažnost vazduha u vrijeme cvjetanja i oplodnje oštećuju polenova zrna, što smanjuje oplodnju, pa tako i sam prinos.

Optimalne temperature u fazi formiranja, nalijevanja zrna i sazrijevanja su od 22 do 23 °C, a na području Lijevče polja temperature su bile iznad višegodišnjeg prosjeka te su u julu dostizale i do 40°C.

U najkritičnijim fazama razvoja kukuruza imamo i nedostatak padavina

Pored visoke temperture u najkritičnijim fazama razvoja kukuruza imamo i nedostatak padavina. Ovoj kulturi je u toku vegetacionog perioda od aprila do septembra potrebno od 500 do 600 litara padavina, a u zavisno od lokaliteta u periodu od aprila do kraja jula na području Lijevča polja bilo je u prosjeku oko 250 litara padavina.

Kvalitetna silaža

Posljedice nepovoljnih uslova razvoja su nerazvijeni klipovi, nedostatak oplodnje i nalivenosti zrna, a u ovako izrazito sušnim uslovima veća je i mogućnost pojave gljivičnih oboljenja zrna. Pojedini proizvođači znajući da zrno sadrži najviše hranjivih materija i da udio treba da bude preko 40 posto za kvalitetnu silažu, ipak vrše siliranje kako bi bar iskoristili zelenu masu.

Suša u Evropi najviše bere kukuruz

Poljoprivredni proizvođači koji su primijenili punu agrotehniku i koji posjeduju sisteme za navodnjavanje mogu očekivati nešto veći prinos za razliku od kukuruza koji se ne navodnjava.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Lijevče polje Suša Padavine Zrno Bojana Panić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.