Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 31.12.2022. 15:00

Top 5: Ko su najveći proizvođači pšenice u 2022. godini?

Suša i vremenske prilike su snašno uticale na proizvodnju pšenice. Sa porastom svjetske populacije raste i potražnja za njom.

Foto: Martina Pavlović
  • 244
  • 34
  • 0

Obradive površine zasijane pšenicom su ove godine premašile su 220 miliona hektara širom svijeta, izvještava UkrAgroConsult. Za 50 posto ukupne svjetske proizvodnje pšenice i 53 ukupne požnjevene površine odgovorno je nekoliko razvijenih regija.

Oko 70 posto globalne proizvodnje ove kulture koristi se za hranu, 20 posto za stočarstvo, a dva do tri posto u industrijskom sektoru. Potražnja za ovom žitaricom raste kako raste populacija. Veličina tržišta u 2021. procijenjena je na 127,7 milijardi dolara i predviđa se da će dostići 169,1 milijardu dolara do 2027. godine.

 

Proizvodnja pšenice u svijetu se mora povećati?

Očekuje se da će povećana potrošnja u kuhinjama širom zemalja i povećana potražnja prerađivačke industrije za proizvodima poput brašna, tjestenine, rezanaca i pića pokrenuti tržište u narednim godinama. Taj rast bi mogli usporiti faktori poput povećanja svijesti o alergijama na gluten i osjetljivosti i neizvjesne vremenske prilike.

Pet najvećih proizvođača pšenice u 2022. prema podacima Indexmundi, koje daje Ministarstvo poljoprivrede SAD-a su:

1. Na prvom mjestu je Kina sa proizvodnjom od 138 miliona tona. Zajedno sa rižom i kukuruzom čini 90 posto ukupnih prehrambenih proizvoda u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu sa populacijom koja prelazi 1,4 milijarde.

2. Evropska unija je zauzela drugo mjesto sa proizvodnjom od 134,7 miliona tona. Ovo je ukupna proizvodnja za svih 27 članica.

3. Sa 103 miliona tona Indija je na trećem mjestu. Ona se nalazi u pet najvećih proizvođača pšenice, pirinča, šećerne trske, kikirikija, povrća, pamuka i voća. Među najvećim je svjetskim proizvođačima mlijeka, jute i mahunarki.

4. Rusija ima najveću površinu od 17.098.242 km², a na velikom dijelu se proizvode žitarice. Njena proizvodnja se procjenjuje na 91 milion tona pšenice, od čeg će izvesti 43,7 miliona tona.

5. Sjedinjene Američke Države imaju godišnju proizvodnju od 44,9 miliona tona. Vrijednost izvoza pšenice u oktobru 2022. je pala na 771 milion dolara sa 1.024 miliona dolara u septembru 2022. godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Proizvodnja pšenice Najveći proizvođači pšenice Top pet Kina Indija Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.