Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest žitarica
  • 22.10.2023. 18:00

Testira se sistem za zaštitu ozimih žitarica od žute patuljavosti ječma

Glavni krivac pojave ovog oboljenja su lisne uši koje prenose uzročnika, virus. Pojava jedne zaražene jedinke nije problem, ali nova generacija može proširiti infekciju na cijeloj parceli

Foto: Depositphoto/hanohiki
  • 49
  • 35
  • 0

U Evropi se testira sistem predviđanja pojave lisnih ušiju za zaštitu ozimih žitarica kako bi se spriječilo širenje virusa žute patuljavosti ječma, izvještava Boerderij.

Uši glavni krivac za pojavu oboljenja

U jesen je potrebno češće suzbijanje lisnih ušiju u usjevima ozimih žitarica. Kako bi se broj tretiranja smanjio, ove sezone nizozemska istraživačka i konsultantska kompanija Delphy testira sistem pomoću kojeg bi se spriječila pojava bolesti žućenja ozimog žita (BOS). Sistem je razvijen u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je u praksi već nekoliko godina.

U Nizozemskoj su stručnjaci udružili snage sa pet uzgajivača ozimih žitarica. Na deset parcela istražuju kako ovaj model funkcioniše u njihovoj regiji i hoće li ga trebati prilagoditi.

Glavni krivac pojave ovog oboljenja su lisne uši koje prenose uzročnika, virus. Pojava jedne zaražene jedinke nije problem, ali nova generacija može proširiti infekciju na cijeloj parceli. To će uzrokovati značajan gubitak prinosa.

Zaobiđite suviše ranu sjetvu

Klasičan način sprečavanja pojave virusne bolesti je da se žitarice ne siju prerano, jer topli jesenji dani odgovaraju brzom nicanju biljaka i dugom letu lisnih ušiju. Prema Harm Brinksu iz Delphyja, one su pronađene u novembru prošle godine, što je uzrokovalo širenje virusa kasno u sezoni. Kao rezultat toga, došlo je do smanjenja prinosa na mnogim parcelama.

Tu nastupa navedeni sistem koji upozorava ratara ako je na parceli prisutna nova generacija lisnih ušiju. Funkcioniše na osnovu datuma nicanja usjeva i sume temperature nakon nicanja. Ciklus počinje ponovo poslije tretiranja.


Tagovi

Lisne uši Žuta patuljavost ječma Žućenje žitarica Virus na žitaricama Bolest žitarica Rana sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]