Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 08.11.2023. 12:00

Tek što je posijana, vrijeme za tretman uljane repice

Lisne vaši najčešće nisu predstavljale problem u jesenjem periodu, međutim zbog specifičnosti ove godine taj problem dolazi do izražaja.

Foto: Lidija Pribelja
  • 170
  • 13
  • 0

Uljana repica, Brassica napus L., se kao ozima biljna vrsta najranije sije, zbog čega se dobro uklapa u plodored. S obzirom na period sjetve, među prvim biljnim vrstama dospijeva za žetvu, zbog čega osigurava dobar raspored i korištenje mehanizacije, a samim tim i pravovremenu i kvalitetnu obradu zemljišta za naredni usjev.

"Kao i sve biljne vrste, jedan od osnovnih preduslova za uspješnu i stabilnu proizvodnju uljane repice je kvalitetna i na vrijeme obavljena sjetva", napominje, Iskra Arapović iz Poljoprivredne savjetodavne službe Republike Srpske. 

Kasnila sjetva

Iako se kao optimalan rok za sjetvu uzima kraj avgusta - početak septembra, treba uzeti u obzir specifičnosti same godine. Zbog sitnog sjemena i samim tim pliće sjetve, presudan faktor je vlaga te je avgust već period kada treba pratiti stanje s padavinama. Gustina sklopa zavisi od krupnoće sjemena samog hibrida, ali se obično kreće od 40 do 45 biljaka/m2.

Kraj septembra ove godine je karakterisan visokim temperaturama vazduha i zemljišta i niskim sadržajem vlage u zemljištu, a trend natprosječnog toplog razdoblja se nastavio i u prvoj dekadi oktobra mjeseca.

"Prosječne temperature zemljišta do polovine oktobra su iznosile oko 22°C. Ovako visoke temperature zemljišta i nedostatak padavina su uslovile i nizak sadržaj vlage u zemljištu. Zbog takvih uslova, sjetva uljane repice i nije bila moguća u navedenom periodu", ističe savjetodavac.

U drugoj polovini oktobra, mjestimične padavine su dovele do povećanja sadržaja vlage u zemljištu i samim tim mogućnosti za obavljanje sjetve. Polovina do kraj oktobra je period kada su mnogi proizvođači završili sjetvu.

Već je vrijeme za tretman

U pogledu štetnika u uljanoj repici, lisne vaši najčešće nisu predstavljale problem u jesenjem periodu, međutim zbog specifičnosti ove godine taj problem dolazi do izražaja.

"Pored lisnih vaši, problem su i uskolisni i širokolisni korovi, zavisno od samog predusjeva", ističe Arapović, dodavši da se od širokolisnih korova na terenu najčešće javljaju osjak (Cirsium arvense L.), poponac (Convolvulus arvensis L.), ambrozija (Ambrosia artemisifoliia L.). Zbog ovakvih uslova poljoprivrednike već sad očekuje primjena tretmana u cilju zaštite usjeva.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva uljane repice Tretman usjeva Zaštita usjeva Lisne uši Širokolisni korovi Iskra Arapović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.