Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Uzgoj kukuruza
  • 05.01.2022. 07:30

Suša prijeti brazilskom kukuruzu - šta to znači za globalne cijene?

Velika suša je otežala proizvodnju, a očekuje se da će trajati do oktobra ove godine. Poljoprivrednici će najjače posljedice osjećati sve do maja, kada je u Brazilu jesen.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 148
  • 31
  • 0

Brazilska kukuruzna polja je ponovo pogodio efekat El Nina. Posebno su zahvaćena južna područja. Prošle sezone urod je bio prepolovljen za 50 posto, a poljoprivrednici strahuju da će se isto desiti i 2022. 

Velika suša je otežala proizvodnju, a očekuje se da će trajati do oktobra ove godine. Poljoprivrednici će najjače posljedice osjećati sve do maja, kada je u Brazilu jesen. Očekuju se i hladni frontovi što povećava rizik od pojave ranog mraza na jugu.

Narednih mjeseci će se nastaviti suša u Rio Grande do Sul, najjužnijoj brazilskoj saveznoj državi dok se u Parani i Santa Catarini očekuje kratkotrajno osvježenje.

Ove tri regije će imati nizak prosjek kiše tokom brazilske ljetne sezone. Sjeverne regije, kao što su Mato Grosso i Goiás, imat će padavina iznad prosjeka i ovaj višak predstavlja rizik za ljetnu žetvu.

Najviše pogođena Parana

Oblast koja je najviša pogođena prošle, a bit će i ove sezone je Parana. Već je 20 posto usjeva označeno kao prosječno, a 3 posto siromašno. Ukupna površina pod kukuruzom u ovoj regiji je 1,03 miliona hektara.

U Rio Grande do Sulu kukuruz zasijan u septembru 2021. je već u novembru patio zbog nedostatka vode i poljoprivrednici su prijavljivali gubitke. Slabe kiše nisu bile dovoljne da nadoknade nedostatak vlage u zemlji.

Kretanje cijena kukuruza na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište > Kukuruz

Slaba berba kukuruza u Brazilu odraziće se na globalne cijene ove žitarice, jer je ova zemlja jedna od najvećih proizvođača i izvoznika. Očekuju se poskupljena, a koliki će skok cijena biti, to ćemo tek vidjeti.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Brazil Kukuruz Cijena kukuruza Tržište Suša Tržište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kakve su cijene stoke u BiH – šta se najviše kupuje i odakle uvozimo? Sutra na Agroklubu donosimo priču sa uzgajivačima, farmerima i strukom. Biramo li najbolje pasmine za naše podneblje?