Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srebrenica
  • 13.10.2022. 16:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Suša prepolovila rod kukuruza, ratari poranili s berbom

Ratari kažu da je zbog suše berba kukuruza ove jeseni prispjela ranije, a jedan od razloga su medvjedi i divlje svinje koji pričinjavaju štetu

Foto: Ranka Vojnović (ilustracija)
  • 58
  • 13
  • 0

Berba kukuruza na području Srebrenice, ove jeseni počela je ranije nego prethodnih godina, a razlog je suša koja je upolovila rod i najezda divljih svinja koje uništavaju oskudni prinos. Kukuruz se, kako piše Srna, u većem obimu sije u nižim dijelovima ove opštine i u dolini Drine, na području oko Skelana, dok su manje parcele u brdskim selima.

U ravničarskim dijelovima mašinska berba privodi se kraju, dok je u brdskim njivama branje tek počelo i poljoprivrednici ovaj posao obavljaju ručno, jer većina njiva nije pristupačna za mašinsko branje. Ratari kažu da je zbog suše berba kukuruza ove jeseni prispjela ranije, a jedan od razloga su medvjedi i divlje svinje koji pričinjavaju štetu i uništavaju ionako slab rod.

Preduhitrili štetočine

Na imanju Hidajeta Merdžića iz Gostilja kod Srebrenice berba je trajala dva dana i uprkos suši zadovoljan je prinosom. On je imao sreću da mu divlje svinje nisu ulazile u njivu pored koje protiče rječica, a kukuruz je imao i dovoljno vlage.

"Kukuruz sam već smjestio u salaš. Kada se osuši okruniću ga u toku zime i koristiti za ishranu ovaca i pilića", rekao je Merdžić. Istakao je kako će nakon skidanja stabljika kukuruza njivu odmah preorati i pripremiti za proljetnu sjetvu. 

Radovan Orašanin iz Zelenog Jadra rekao je da je zbog najezde divljih svinja morao ranije "skinuti" silažni kukuruz s njive i preraditi u silažu prije vremena.

"Na jednoj parceli sam morao ranije obrati kukuruz zbog najezde štetočina", kaže Orašanin.

Velike štete

Problem zaštite usjeva od divljih svinja poprima ozbiljne razmjere. Desetine poljoprivrednika ovih dana žale se da je nastala prava najezda divljih svinja koje na poljoprivrednim posjedima nanose štetu veću od procjene.

Vatrom, vikom i tamburanjem tjeraju divlje svinje iz usjeva

Da bi zaštitili svoje usjeve, ovdašnji poljoprivrednici se sami organizuju, i nakon napornog rada na imanjima tokom dana, noći provode u njivama i dežuraju i petardama nastoje zaplašiti štetočine i sačuvati usjeve.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Berba kukuruza Štetočine Divlje svinje Hidajet Merdžić Radovan Orašanin


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !