Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 18.10.2018. 16:30

Suša je - ratari, pričekajte sa sjetvom strnih žita do prvih padavina

Ukoliko se sjetva obavi u ovako suvim uslovima, sjeme neće klijati a moguće i da ga unište određene štetočine.

Foto: WikimediaCommons/James T M Towill
  • 822
  • 44
  • 0

Trenutna meteorološka prognoza pokazuje kako se prve padavine mogu očekivati tek 24.10.2018. pa je Savjetodavna Srpske izdala preporuku uzgajivačima strnih žita da sjetvu pomjere nakon prognoziranih padavina.

Naime, prilikom uzimanja uzoraka zemljišta na području Prijedorske regije, utvrđena je zemljišna suša.

Uvidom u podatke sa meteoroloških stanica, potvrđen je nedostatak padavina. Tako npr. na osnovu podataka sa stanice Dobrljin (opština Novi Grad), višegodišnji prosjek za septembar iznosi 117 lit a u 2018. palo je 36 litara kiše/m2. U oktobru, višegodišnji prosjek je 99,6 lit. a do sada u oktobru je palo 19,4 lit. kiše/m2. Ovo potvrđuje naša vizuelna zapažanja na terenu.

Takođe, za meteorološku stanicu Prijedor, situacija izgleda ovako: višegodišnji prosjek za septembar iznosi 116,7 lit. a palo je 76,3  lit./m2, dok za oktobar višegodišnji prosjek iznosi 81,3 lit a do sada je palo 12,4 litre/m2.

Kad se sve ovo uzme u obzir, najbolje je da se sjetva pomjeri do nakon prvih padavina. Ukoliko se sjetva obavi u ovako suvim uslovima, sjeme neće klijati a moguće i da ga unište određene štetočine (ptice i zemljišni organizmi).

S obzirom da se nalazimo na početku optimalnih rokova sjetve srnih žita, prilagođavanje sjetve prognoziranim padavinama neće uticati na probijanje optimalnih rokova i smanjivanje prinosa.


Tagovi

Jesenja sjetva Zemljišna suša Strna žita Padavine Prognoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]