Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja
  • 08.09.2023. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Stručnjaci procijenili - koliki se prinosi kukuruza i soje očekuju?

Na tradicionalnoj manifestaciji Dan polja kukuruza i soje, u Velinom selu, nedaleko od Bijeljine, predstavljeni su rezultati ogleda 43 hibrida kukuruza i osam hibrida soje.

Foto: Bojan Kecman
  • 170
  • 15
  • 0

Imajući u vidu nepovoljne vremenske prilike rod kukuruza i neće biti tako loš. U Semberiji, na oglednim parcelama Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, prosječan prinos kukuruza trebalo bi da iznosi osam tona po hektaru.

Na tradicionalnoj manifestaciji Dan polja kukuruza i soje, u Velinom selu, nedaleko od Bijeljine, predstavljeni su rezultati ogleda 43 hibrida kukuruza i osam hibrida soje.

"Prinos bi trebalo da se kreće oko osam tona po hektaru, dok će na ostalim parcelama u Bijeljini, iznositi od četiri na lošijim, do devet tona na boljim zemljištima", kaže Dragan Zarić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područni centar Bijeljina.

Zarić na Danu polja kukuruza i soje

Naravno, za više prinose morala se koristiti bolja agrotehnika i prihrana.

Problem - mramorasta stjenica

Na oglednim parcelama brojne distributerske kuće predstavile su svoje hibride. Svi zajedno, istakli su da je godina bila izuzetno teška za kukuruz i soju pa su se stručnjaci, više nego ikada, angažovali na prihrani i zaštiti od korova i štetnih insekata.

Stjenice štete pričinjavaju i soji, ratari uopšte ne tretiraju manje površine

Interesantno je da su svi pomenuli mramorastu stjenicu, kao novog štetnog insekta, koji će u budućnosti predstavljati veliku prijetnju usjevima kukuruza i soje. Jedinka buši rupe u komušini kukuruza što predstavlja ulazna vrata za prodor ostalih insekata i bolesti. Zbog toga su morali da koriste insekticide na bazi deltametrina i lambda-cihalotrina, da bi suzbili jači napad ove štetočine.

Kukuruz niskog rasta – budućnost ili ne?

Takođe su predstavljeni i hibridi kukuruza niskog rasta za koje se očekuje da će u budućnosti sve više da budu zastupljeni na poljima.

Hibridi niskog rasta otporniji na sušu 

Gusta sjetva i do 90.000 stabljika po hektaru, sa samo jednim klipom i 15-30 posto većim prinosom po hektaru, mogla bi ubrzo da bude više zastupljena na poljima jer ranije ulaze u sve faze razvoja iako su rokovi sjetve standardni.

Takođe, otporniji su na sušu zbog gušćeg sklopa biljaka.

Solidni prinosi soje

Ubrzo će uslijediti berba kukuruza i soje pa će se vidjeti koji hibridi kukuruza i soje su najbolje podnijeli ovogodišnje ekstremne vremenske prilike. Inače u Republici Srpskoj kukuruz se sije na 130.000 hektara, a soja na 5.000 hektara.

Soja je u RS posijana na 5.000 hektara

Prinos soje na pojedinim parcelama mogao bi da dođe i do dvije tone po hektaru, ali ako do kraja septembra, ne dođe do žućenja listova i mahuna, proizvođači bi desikantima mogli da ubrzaju zrenje, zbog opasnosti od pojave ranih mrazeva.


Fotoprilog


Tagovi

Prinosi kukuruza Prinosi soje Dani polja kukuruza i soje Semberija Dragan Zarić


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.