Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noviteti za 2024.
  • 29.01.2024. 09:00

Stiže nova generacija hibrida od kojih očekujte više!

Za predstojeću sjetvu, bh. poljoprivrednicima na raspolaganju su dva nova hibrida u ranom segmentu dozrijevanja za proizvodnju zrna i jedan u kasnom segmentu, primarno za proizvodnju silaže cijele biljke.

Foto: KWS
  • 1.075
  • 136
  • 0

Pred nama je uskoro priprema za proljetnu sjetvu, stoga je optimalno vrijeme za planiranje i organizaciju strukture sjetve jarih usjeva. Slijedom toga potrebno je napraviti plan i strukturu sjetve imajući u vidu poštivanje osnovne agrotehničke prakse u proizvodnji, poštivajući plodored i pravilnu rotaciju usjeva, ali i prilagoditi je potrebama i zahtjevima tržišta.

Kako je u sklopu organizacije i pripreme za nadolazeću sjetvu neophodno isplanirati potrebne količine hranjiva u vidu mineralnih đubriva, sjemena, te zaštitnih sredstava, odgovore smo zatražili iz firme Megamarket Kompani d.o.o. u BiH. Oni, naime, osiguravaju i ove godine tržištu dostupnost sjemena kukuruza i suncokreta kompanije KWS, njemačkog oplemenjivača i selekcionera vrhunskih kultivara koji pokazuju odlične rezultate posljednjih nekoliko godina na našim parcelama.

Iz KWS spremili novitete za 2024. godinu

"Genetika koja osigurava visoke i stabilne prinose s vrlo niskim sadržajem vlage u zrnu u žetvi, pokazala se kao optimalan odabir za naše uzgojno područje“, potvrđuje nam dipl. ing. polj. Momir Sušić, savjetnik KWS-a i menadžer prodaje Megamarket Kompani d.o.o.

Nova generacija hibrida

Osim dobro poznatih i vrlo raširenih hibrida poput KWS KASHMIR, KWS INTELIGENS ili MIKADO, za predstojeću sjetvu, kako dodaje, osigurali su dva nova hibrida u ranom segmentu dozrijevanja za proizvodnju zrna i jedan hibrid u kasnom segmentu primarno za proizvodnju silaže cijele biljke.

"KWS LAURO (FAO 290) je nasljednik dobro poznatog ranog hibrida KWS 2370, ali znatno boljih proizvodnih performansi, višeg potencijala prinosa zrna i jako dobre tolerantnosti na sušu i stres u proizvodnji", pojašnjava Sušić.

 

Pored ovog hibrida, na tržištu će biti i hibrid KWS ADONISIO iz FAO grupe 340 za intenzivnu proizvodnju zrna koji je, kako navodi naš sagovornik, pokazao odlične proizvodne rezultate posljednjih nekoliko godina testiranja u regiji, ali i uglavnom najviše prinose zrna u navedenoj grupi dozrijevanja u testiranju na području Bosne i Hercegovine u 2023 godini.

"Osim navedenih hibrida za proizvodnju zrna, na tržištu će biti dostupan i novi hibrid u kasnom segmentu dozrijevanja za proizvodnju silaže cijele biljke, u FAO grupi 610 pod imenom KEFRANCOS. Kako za pripremu silaže cijele biljke, hibrid je, također, moguće koristiti i za silažu klipa, pripremu visoko vlažnog zrna, ali i berbu u klipu u pojedinim regijama", ističe savjetnik KWS-a.

KEFRANCOS je novi hibrid u kasnom segmentu dozrijevanja za proizvodnju silaže

Dostupni za sva pitanja

Sigurni su, kako će nova generacija hibrida osigurati još bolju proizvodnost kod naših proizvođača, osigurati povećanje dobiti po jedinici površine i tako poboljšati konkurentnost proizvođača na tržištu.

Na kraju poručuju da su na raspolaganju za sva dodatna pitanja poljoprivrednih proizvođača koji za informacije ili savjete vezane za sjetvu, mogu dobiti od KWS stručnih savjetnika ili saznati više na www.kws.ba.


Tagovi

Proljetna sjetva Jari usjevi KWS noviteti Novi hibridi KWS LAURO KWS ADONISIO KWS KEFRANCOS Momir Sušić Megamarket Kompani d.o.o.


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: https://www.kws.ba