Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerac
  • 18.05.2024. 12:00

Šta sve treba da znate o proizvodnji kukuruza šećerca?

Mlado zrno, na prelazu iz mliječnog u voštano zrenje, sočno je i vrlo ukusno. Kukuruz šećerac koristi se kao kuhan i pečen. Čuva se u zamrznutom ili konzervisanom stanju.

Foto: Depositphoto/pat138241
  • 82
  • 7
  • 0

Kukuruz šećerac (Zea mays L. saccharata sturt) pripada posebnoj podvrsti kukuruza, koja se odlikuje većim sadržajem šećera u zrnu - od četiri do 12 posto, po čemu je i dobio ime. Mlado zrno, na prelazu iz mliječnog u voštano zrenje, sočno je i vrlo ukusno. Može da se koristi kao kuhan i pečen. Čuva se u zamrznutom ili konzerviranom stanju.

Lako je svarljiv i bogat hranljivim sastojcima. Obiluje biljnim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Bogat je ugljenim hidratima, a siromašan je mastima.

Uslovi uspijevanja

Sjeme kukuruza klija na temperaturi iznad 8oC, a optimum je oko 15oC. U fazi tri lista, uz oštećenje lista, podnosi mrazeve od -2 do -3oC. Visoke temperature u prvim fazama razvoja, a i u doba cvjetanja (35oC) ne odgovaraju biljci. Ima velike zahtjeve prema vlazi (u aprilu 50 mm, maju 75 mm, junu 90 mm, julu 100 mm, avgustu 95 mm i septembru 80 mm, što ukupno čini 490 mm padavina, ali po metru kvadratnom). Kao naknadni i postrni usjev mora se navodnjavati. Dobro reaguje na plodna, duboka zemljišta, neutralne reakcije (pH = 6 - 7), ali ne na izrazito kiselim, odnosno alkalnim i močvarnim terenima.

Uspijeva na plodnim dubokim zemljištima (Foto: Martina Pavlović)

Kod jednog istog hibrida, iz redovne aprilske sjetve, od svilanja do tehnološke zrelosti prođe prosječno 23 - 24 dana, a iz naknadne junske sjetve, svega 16 - 18 dana. U naknadnim rokovima, suma toplotnih jedinica potrebnih za razvoj od nicanja do berbe postiže se za 15 - 20 dana ranije.

Tehnologija proizvodnje

Od hibrida Instituta za kukuruz u Zemun polju, pretežno se gaje: ZPSC - 123, ZPSC 213 SU, ZPSC - 301, ZPSC - 401, ZP SC - 501 SU, ZP SC - 502, ZP SC - 503, ZP SC - 504 SU, ZP SC 111 SU, zatim: Perun F1-rani, Eliksir F1-ekstra rani (Centar za povrtarstvo S. Palanka), Gold kap, Šugar tajm F1, Havaj svit F1, Seneca horizon (rani), Jubilee (srednje rani), Sundance, Reliance, Atlantik (kasni), te hibridi novije generacije - Sunrise F1, vegetacije 67 - 70 dana, Sweet Nugget F1, vegetacije 65 - 68 dana, Sweet wonder F1, vegetacije 70 - 75 dana, Sheba F1, vegetacije oko 72 dana, Challenger F1, vegetacije oko 78 dana, sa napomenom da se ovi hibridi zovu "super slatki" ili "ekstra slatki", zbog visokog sadržaja šećera i recesivnog gena, koji usporava transformaciju šećera u skrob.

Plodored

Dobri predusjevi su sve vrste leguminoza, cvekla, blitva, mrkva, pa i pšenica, a kao naknadni ide poslije graška, ranog kupusa i ranog krompira. Prostorna izolacija je obavezna od 200 m zbog mogućnosti međusobnog oprašivanja sa običnim kukuruzom ili hibridom šećercem druge boje sjemena, odnosno zrna.

Obrada zemljišta

Osnovna obrada se izvodi odmah poslije skidanja predusjeva (15 cm), a druga oktobra - novembra (30 - 40 cm dubine). U martu obaviti površinsku pripremu zemljišta. Obradu zemljišta za naknadnu sjetvu obaviti po skidanju predusjeva (grašak, rani krompir...) na dubinu od 20 cm, uz istovremenu predsjetvenu pripremu, koja obavezno obuhvata valjanje.

Đubrenje

Pod osnovnu obradu zemljišta treba unijeti 30 - 40 t/ha dobro zgorjelog stajnjaka i NPK (5:20:30) đubriva u količini od 150 - 200 kg po hektaru (prema nekim autorima, u jesen zaorati 400 - 500 kg 10:30:20). Pod površinsku pripremu unijeti 200 - 300 kg/ha NPK 15 : 15 : 15, a putem dva prihranjivanja (od tri do devet listova kukuruza) po 100 kg azotnog đubriva (KAN-a) ili prema nekim autorima po 150 - 200 kg KAN-a. Drugi primjer đubrenja sastoji se u jesenjem unošenju sa dubokim oranjem 25 - 30 t/ha zgorjelog stajnjaka. Predsjetvenom pripremom zemljišta obaviti unošenje u zemljište oko 400 kg/ha NPK 8:26:26 i 150 kg/ha SAN-a.

U vegetaciji se prihranjuje KAN-om (Foto: Maja Celing Celić)

U vegetaciji, kada su biljke visoke 10 - 15 cm i tri sedmice nakon toga međuredno se kultivira i prihranjuje sa po 150 kg/ha KAN-a. Najbolje je norme đubriva odrediti na osnovu agrohemijske analize zemljišta, čime se postiže racionalna proizvodnja.

Sjetva

Izvodi se počev od kraja aprila sve do sredine jula (prema nekim podacima od 01. 04. do 01. 07.), na rastojanju 70 - 75 x 23 - 25 cm (rani hibridi 70 x 20 cm, kasniji hibridi 70 x 25 cm), a pravac redova, po mogućnosti, da je sjever - jug. Dubina sjetve je 4 - 5 - 6 cm, a količina sjemena 10 - 12 - 20 kg/ha. Sukcesivna (naizmjenična) sjetva treba da obezbijedi što duži period berbe svježih klipova kombinovanjem rokova sjetve i hibrida različitih grupa zrenja. Obavlja se na svakih 15 dana, odnosno kada prethodni rok nikne, sljedeći se sije. Sjeme mora da se zaštiti od žičnjaka i ptica metiokarbom 0,2 L/10 kg sjemena. Priprema parcele mora da bude idealna, kako bi sve sjeme bilo posijano na istu dubinu. Način sjetve - pneumatska sijačica.

Njega usjeva

Kada se ukažu redovi biljaka, preduzima se prvo kultiviranje na 10 - 12 cm dubine. Nakon toga odmah usjev treba okopati (tri do četiri lista) i prorediti na definitivno rastojanje, ukoliko nije obavljena sjetva pneumatskim sijačicama. Prilikom drugog kultiviranja (sedam do osam centimentra) potrebno je da se izvede prvo prihranjivanje (biljka visoka 10 - 15 cm), a drugo kada biljke pređu 60 cm (prema nekim podacima kada je kukuruz visine 40 - 50 cm). Đubrivo se međuredno rastura, a zatim unosi u zemljište kultiviranjem ili rotoviranjem. Poslije prihranjivanja treba da padne kiša ili da se obavi navodnjavanje. 

Ova kultura se rijetko okopava kada se koriste hemijska sredstva za borbu protiv korova, recimo poslije sjetve - prije nicanja (izoksaflutol 0,135 kg/ha, pendimetalin 4 - 6 L/ha.).

Navodnjavanje brazdama, vještačkom kišom je po potrebi, ali naročito pred metličenje i nalivanje zrna. Zalivna norma iznosi 40 - 60 dm3 (L) po m2. Između dva zalivanja treba da prođe 15 - 20 dana. Navodnjavanje je osnovni preduslov za gajenje kukuruza šećerca, jer povećava prinos i omogućava stabilnu proizvodnju i kasniju berbu. U kasnijim rokovima sjetve, navodnjavanje je neophodno poslije sjetve. Kad ne postoje za to uslovi, dobre prinose daju samo rani hibridi iz redovne, proljetne sjetve.

Zaperci se ne zakidaju, jer se kukuruz često bokori, tako da ima i do pet do šest zaperaka, najčešće na ivičnim biljkama, koji izbijaju iz osnove glavnog stabla. Na njima može da se formira metlica i klip.

Usjev šećerca mora da se štiti jer ga ptice napadaju, a to se radi pomoću strašila ili ubijenih ptica kao najbolji način.

Berba

Izvodi se ručno ili beračima u fazi mliječno - voštane zrelosti (u mliječnoj zrelosti - svila je dobila braon boju i sasušila se, pojavilo se mlijeko pri pritisku zrna noktom), kada vlaga u zrnu treba da bude oko 76 posto za tržište, a za industrijsku preradu 72 - 68 posto. Bere se u jutarnjim satima (najbolje oko 10 sati) kada je najveći sadržaj šećera. Obrani klipovi se odnose što prije na preradu ili tržište, uz prethodno komušanje. Kvalitet šećerca se duže čuva ako se bere sa komušinom. U najkraćem roku klipovi se kuhaju, zamrzavaju ili konzerviraju ili se to čini sa zrnom. Novi, poboljšani hibridi imaju mogućnost sporog prezrijevanja, drže vodu i šećer oko sedam dana pa mogu duže da se beru.

U najkraćem roku klipovi se kuhaju, zamrzavaju ili konzerviraju ili se to čini sa zrnom (Foto:Depositphoto/mishoo)

Konzerviranje šećerca je korišćenjem soli i šećera ili limunske kiseline ili sirćeta (devet posto).

Ukoliko obrani klipovi ne idu direktno na preradu, potrebno ih je čuvati u hladnim komorama na temperaturi od 0 do 4oC i relativnoj vlažnosti vazduha 85 - 90 posto. U tom slučaju klipovi se očiste od komušine mašinama ljuštilicama, stavljaju u paletne sanduke i lageruju u hladnjaču. U ovakvim uslovima kvalitet šećerca može da se očuva četiri do osam dana, duže sa komušinom, a kraće ako je očišćen.

Ostali dijelovi biljke (stablo i list) skidaju se silažnim kombajnima. Skinuta biljna masa može se silirati ili se odmah koristi za ishranu stoke. Prinos klipa iznosi 20 - 30 t/ha, a zelene mase 20 - 25 t/ha.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz šećerac Značaj Hibridi šećerca Plodored Obrada zemljišta Đubrenje Berba kukuruza šećerca


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]