• Zaražen kukuruz

Skladištenje kukuruza u lošim uslovima može izazvati zaraze raznim infekcijama

U većini slučajeva, infekcija može biti proizvod dejstva i nekoliko gljivica, posebno u skladištima sa lošijim uslovima.

Foto: Depositphotos/ MitaStockImages (ilustracija)
  • 63
  • 4
  • 0

Glavni problem koji se javlja tokom skladištenja kukuruza, ali i za vrijeme proizvodnje je plijesnivost. U pitanju je veoma štetno parazitsko oboljenje, kojeg uzrokuju gljivice roda Fusarium, Penicillium i Aspergillus, a toksična jedinjenja nastala radom njihovog metabolizma nazivaju se mikotoksini.

Na uskladišteno žito imaju izuzetno nepovoljno djelovanje, tačnije mutageno, genotoksično i kancerogeno. Zbog svega navedenog, potrebno je pravovremeno primjetiti da su ove gljivice prisutne i takav kukuruz ukloniti iz ishrane i ljudi i životinja, objašnjava Jovana Todorović iz PSSRS.

Zaraze česte u skladištima sa lošim uslovima

Najviše su zastupljeni mikotoksini iz grupe fumonizina, ohratoksina, zearalenona i trihotecena.

Simptomi plijesnivosti odražavaju se na različite načine i pretežno su uslovljeni vrstom koja je i uzrokovala njihovu pojavu. U većini slučajeva, infekcija može biti proizvod dejstva i nekoliko gljivica, posebno u skladištima sa lošijim uslovima.

Mikotoksini u kukuruzu, berba, čuvanje i skladištenje

Patogeni iz roda Aspergillus i Penicillium, uglavnom napadaju mehanički već oštećena zrna, stvarajući pri tom specifične prevlake. Gljivice iz roda Aspergillus obrazuju crnu ili zelenkastožutu prevlaku na zrnima dok one iz roda Penicillium formiraju pjege zelene ili plavičastozelene boje. Aflatoksini nastaju dejstvom Aspergillus vrsta.

Zaraženi klipovi moraju se odstraniti jer izazivaju direktne gubitke u proizvodnji. Mogu se takođe javiti i indrektne štete tako što se ovakav kukuruz koristi u ishrani stoke, ali i ljudi. Na taj način izloženost mikotoksinima izaziva različite vrste oboljenja.

Korištenje zaraženog zrna u ishrani krava, može dovesti do smanjenja mlječnosti, ali i poremećaja plodnosti. Kod peradi izaziva smanjenu produkciju jaja nosilica, slab prirast pri tovu, te razne deformacije kostiju.

Preventiva i pravilna agrotehnika u cilju suzbijanja

Opasnost za ljude prisutna je i ako se domaće životinje hrane usjevima zagađenim mikotoksinima, zato što oni prelaze u mlijeko, meso, jaja i brašno te njihove prerađevine. Termičkom obradom, većina štetnih materija se ne uništava jer su termostabilne. Za njihovo potpuno uklanjanje potrebna je puno veća temperatura od one na kojoj se peče, ali i ostali načini izlaganja visokim temperaturama kod pripreme hrane.

Cik-cak sjetva kukuruza dala do 20% veće prinose, obećavaju i suncokret te uljana repica

Suzbijanje pojave štetnih gljivica, koje prouzrokuju pljesnivost klipa kukuruza, sastoji se u preventivnim mjerama i primjenom odgovarajuće agrotehnike. Najvažnije je izabrati hibride koji su otporni. Pravilnom i pravovremenom upotrebom agrotehničkih mjera trebalo bi obezbijediti optimalne uslove vlažnosti tla, naročito u cvjetanju i tokom oplodnje. Unošenje mineralnih đubriva, posebno azotnih, treba prilagoditi plodnosti zemljišta.

Ako se patogeni jave na parceli, svoj razvoj nastaviće i u skladištu pa prema tome posebnu pažnju obratiti na pripremu skladišnog prostora, kao i samog kukuruza prije unosa. Preporuka je dobro pregledati klipove i odbaciti zaražene. U očišćeno i prethodno pripremljeno skladište unijeti kukuruz sa optimalnim procentom vlage. Ako se skladišti zrno sa povećanim sadržajem vlage, treba postaviti tunele za produvavanje ili omogućiti prirodno provjetravanje skladišta.


Tagovi

Plijesnivost kukuruza Zaraženo zrno Zaraženi klip Mikotoksini Jovana Todorović Aflatoksini Preventivne mjere Primjena agrotehnike


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Salata, mrkvica i kupus u bašti. Postavljene oznake. Napredujemo.