Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 13.05.2017. 08:00

Sjetva uz nadu da Sava neće preliti polja

Poljoprivrednici iz Bok Jankovca svakoga proljeća siju pedesetak hektara zemljišta u nebranjenom dijelu uz rijeku Savu, ne obraćajući pažnju na učestale poplave.

Foto: Boško Grgić
  • 2.067
  • 288
  • 0

Toni Barišić, mladi poljoprivrednik iz Bok Jankovca kaže da će i ovoga proljeća zasijati 45 dunuma kukuruza. Sije mahom u nebranjenom dijelu, između rijeke Save i odbrambenog nasipa. Rizik je veliki, ali urod je ako godina bude normalna daleko veći. Uz znatno manje troškove u nebranjenom dijelu se postižu duplo veći prinosi. Zemljište u ovom dijelu je dosta lakše za obradu, plodnije je i teško zasušuje.

"Sa manje mineralnog đubriva ovdje redovno dobijam 10 tona kukuruza po hektaru. Ovo je posljednja njiva koju sijem i u sijačicu sam izmiješao nekoliko hibrida kukuruza iz grupe 400. Zemljište je toplo i kukuruz će ponići već za sedam dana", kaže Barišić.

Toni Barišić zasijat će 45 dunuma kukuruza

Toni je upravo ovih dana prodao sav prošlogodišnji kukuruz. Ranije je uzgajao stoku, ali su ga turbulencije na tržištu i prekomjerni uvoz pokolebali.

"Izračunao sam da mi je isplativije sijati kukuruz i prodavati ga u zrnu. Imam manju zaradu ali i manje troškove", kaže Toni Barišić.

Ponekad se berbe obavljaju iz čamca

I Tonijev otac Josip, zajedno sa komšijom Zoranom Račićem redovno sije kukuruz i povrće "preko nasipa" u nebranjenom dijelu. Josip se po malo bavi i statistikom i kaže da 7 od 10 godina budu dobre.

"Nikad neću zaboraviti 2014. godinu. Posijali smo kukuruz, koga je u nicanju uništila voda, jer je Sava izlila. Posijali smo ponovo i u septembru, pred samu berbu opet je Sava izlila. Voda je bila tik iznad klipova. Nismo ni brali kukuruz jer je imao odvratan miris i trunuo je. Te jeseni smo iz čamca brali paprike i to ispod vode. I one su strunule. Ja i supruga smo takođe te jeseni iz čamca brali grah po kukuruzima", priča Josip Barišić.

Ovdje je vječita borba između čovjeka i prirode. Pratimo prognoze i vodostaj Save, pa onda otvaramo ili zatvaramo ustave.

Đorđo Peulić zajedno sa suprugom Milkom okopava povrće, posijano takođe u nebranjenom dijelu. I dok je završavao red krompira Đorđo je izračunao postavljeni mu zadatak, koliko obradivog zemljišta ima u nebranjenom dijelu zvanom "Bokovi", te koliko poljoprivrednika u ovom dijelu ima parcele.

"Izračunao sam da se obrađuje oko 50 hektara, te da je dvadesetak hektara pod livadama, koje kosimo i presamo u sijeno. Ovdje je vječita borba između čovjeka i prirode. Pratimo prognoze i vodostaj Save, pa onda otvaramo ili zatvaramo ustave. Kada je rodna godina onda kukuruz prerodi, kada je poplava onda je daleko lošije. Ne predajemo se, ni ja ni ostali poljoprivrednici, a ima nas tridesetak koji u "Bokovima" obrađujemo zemlju", kaže Peulić.

Sijemo, a ne znamo hoćemo li išta ubrati

Pedesetak metara dalje kukuruze je upravo zasijao Nenad Perić. I on se nada da će Sava biti u koritu do berbe.

"Sijemo, a ne znamo hoćemo li išta ubrati. Ako Sava izlije i potopi parcele onda smo uzalud radili. Ako bude normalna godina prinosi će biti rekordni", kaže Perić.

Kad nisu u njivi onda ribare

Zanimljivo je da poljoprivrednici u "Bokove" uvijek nose i štapove za pecanje. Dok okopavaju usjeve, ili obavljaju druge poslove, zabace udicu u neku od napuštenih ciglanskih jama, prepunih štuke, soma, babuške, šarana i druge ribe.

"Ovdje je desetak jama iz kojih se kopala zemlja za spravljanje cigle. Kada Sava nadođe riba se ovdje izmrijesti , tako da u trenucima predaha pecamo. Ja sam rekorder i u kukuruzima i u upecanim ribama", kaže Josip Barišić, jedan od vještijih ribolovaca u ovom kraju.

Đorđo i Mlka Peulić kopaju krompir

Sezona sjetve, a potom kultivacije i prihrane kukuruza će trajati do polovine juna, a onda preostaje nada da će Sava biti mirna i da neće poplaviti njive i uništiti ljetinu. U tom slučaju predstoji bogata jesen i prinosi ravno onim vojvođanskim i baranjskim. Zbog toga mještani Bok Jankovca toliko vole svoje "Bokove" i ne gube nadu ni u vrijeme poplava.

Foto: Boško Grgić


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Toni Barišić Kukuruz Josip Barišić Đorđo Peulić Nenad Perić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.