Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.12.2022. 15:00

Pšenica iz Ukrajine i Rusije preplavljuje tržište - ruše cijene na berzama?

Evropsko tržište ne može da prati cijene pšenice koje dolaze preko Crnog mora

Foto: Depositphotos/limco72
  • 776
  • 194
  • 0

Cijene pšenice na tržištu Evrope i SAD-a padaju, a razlog je velika ponuda iz crnomorske regije, izvještava Agrarheute. U SAD-u su se spustile na najniži nivo od početka sukoba u Ukrajini, a u Evropi se približile granici od 300 eura. Pritisak je došao od rekordne žetve u Rusiji, također bogate u Kanadi i Australiji te izvoza iz Ukrajine.

Cijene pšenice sve niže

Evropsko tržište ne može da prati cijene pšenice koje dolaze preko Crnog mora. Na francuskom MATIF-u se njome na fjučers tržištu za decembar u petak trgovalo po cijeni od 320 eura/t, da bi u ponedjeljak pala na 317 eura/t. Martovskim ugovorima se trgovalo po cijeni od 306 eura/t.

Čikaški CBoT je trgovao u petak po cijeni od 264,51 euro/t, dok je u ponedjeljak ostvaren pad na 257 eura/t.

Cijene pšenice na tržištu gotovine:

"Zabrinuti smo za Ukrajinu i Rusiju, jer trenutno preplavljuju svjetsko tržište pšenicom i njihove cijene su daleko jeftinije od naših”, rekao je Jack Scoville, potpredsjednik američke analitičarske firme Price Futures Group.

Američko ministarstvo poljoprivrede USDA saopštilo je da je izvoz ove žitarice za sedmicu završenu 24. novembra iznosio 162.500 tona, što je znatno ispod predviđanja analitičara od 300.000 do 725.000 tona.

Ukrajinsko žito ide za Evropu, Tursku i Kinu

Ukrajina je saopštila da je požnjeveno oko 51 milion tona žita, u poređenju s rekordnih 86 miliona tona u 2021. godini. Do 2. decembra ta je zemlja izvezla 18,08 miliona tona žitarica i mahunarki, od čega 199.000 tona u novembru. U isto vrijeme prošle godine izvoz je iznosio 25,7 miliona tona.

Luke Odese od avgusta do novembra napustilo je 506 brodova koji su prevezli ukupno više od 12,3 miliona tona ukrajinske hrane. U strukturi izvoza dominirao je kukuruz sa učešćem od 43 posto ili 5,3 miliona tona. Slijedi ga pšenica s 29 posto ili 3,6 miliona tona, zatim repica sa 7,5 posto ili 926 hiljada tona i biljno ulje 6,5 posto ili 799 hiljada tona.

Luke Odese od avgusta do novembra napustilo je 506 brodova (Foto: Depositphotos/S_Razvodovskij)

Hrana je isporučena u 43 zemlje, a glavne izvozne destinacije bile su Španija, Turska i Kina. Najviše su uvozile kukuruz.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Anna Tanskaja, šefica odjela za lokalna tržišta analitičko-infomacijske kompanije APK-Inform, je rekla da uprkos produženju Sporazuma o žitu imaju slabu potražnju uvoznika za morskim izvozom. Skladišni kapaciteti luka su puni, jer ponuda premašuje potražnju.

Velika prognoza izvoza žita iz Rusije

United Gurain Company UGC, ruski trgovac žitom, očekuje da ova zemlja izveze između 53 i 54 miliona tona žitarica u sezoni 2022-23.

Od 1. do 27. novembra isporučeno je 4,4 miliona tona pšenice, što je skoro 1,7 puta više nego u istom periodu prošle godine. Tokom protekle sedmice dnevne isporuke svih žitarica su ipak pale u prosjeku za 20.000 tona. Razlog tome su vremenske prilike.

Rusko ministarstvo poljoprivrede je 24. novembra prijavilo žetvu od 155 miliona tona žitarica i mahunarki, što je povećanje od 30,3 miliona tona u odnosu na isti period prošle godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Cijene pšenice Pšenica Izvoz pšenice Ukrajina Rusija Cijene žitarica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.