Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Derventska polja
  • 04.05.2022. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Proizvođači se uzdaju u visoke izlazne cijene pšenice i uljane repice

Kiša iz proteklih dana generalno je pogodovala usjevima. U kombinatu "Poljoprivrednik" očekuju uspješnu žetvu ove godine

Foto: Dron/TVK3
  • 231
  • 57
  • 0

Na derventski oranicama koje obrađuje kombinat "Poljoprivrednik" trenutno su aktuelni radovi na sjetvi kukuruza i soje te lisni tretman fungicidima na pšenici koja je malo kasnije zasijana. Kiša iz proteklih dana generalno je pogodovala usjevima. 

Prema mjerilima ovog preduzeća, u zavisnosti od mikrolokaliteta, palo je od 12 i 45 litara, što je, kako navodi Željko Grumić, inženjer poljoprivrede, pogodovalo pšenici u fazi intenzivnog porasta. 

"Što se tiče pšenice imamo još jednu gnojidbu i zaštititi klas od bolesti", dodaje. 

Cijene pšenice

U okviru ove grupacije zasijano je oko 2.000 hektara površine strnim žitima, kako sjemenske tako i merkantilne pšenice. Na cijene, kažu, ne mogu mnogo utjecati s obzirom na to da je riječ o berzanskoj robi. 

Kretanje cijena na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Pšenica

"Problem nam stvaraju cijene ulaznih inputa, odnosno gnojiva. Azotna su 3,5 do četiri puta skuplja u odnosu na prošlu godinu, cijena nafte je također uduplana. Nadam se da će i izlazna cijena pšenice biti viša nego prethodne godine", kaže Grumić. 

Žuta derventska polja

Derventska polja već krasi iscvjetala uljana repica, koja je u fazi punog cvijeta i oko nje više nema posla. U "Poljoprivredniku" očekuju uspješnu žetvu za oko dva mjeseca. Zasad je u dobroj kondiciji. 

Polja uljane repice u Derventi

"Imali smo malo grada, vidjet ćemo za par dana da li je bilo štete. Očekujemo solidne prinose, standardno tri tone, malo je prerano o tome govoriti. Na tržištu je nestašica sirovina za proizvodnju ulja tako da očekujemo i povoljnu cijenu", dodaje. 

Zašto puca stabljika uljane repice?

Ovdje je, na području općine Derventa, posijano oko 420 ha uljane repice, a u Glamoču i Grahovu 400 ha gdje je u mnogo ranijoj fazi, jer se kasnije žanje: "Tamo je trenutno u fazi intenzivnog porasta, nije ni blizu cvjetanja. Sijemo je u plodoredu i pokazala se kao uspješna kultura na tim nadmorskim visinama".

Uljana repica je industrijska biljka, koja se koristi se za proizvodnju prehrambenog ulja i biodizela. U njenom sjemenu ima oko 40 posto ulja i oko 20 posto bjelančevina.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Pšenica Uljana repica Derventa Poljoprivrednik Glamoč Grahovo Poljoprivreda Željko Grumić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.