Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 26.08.2021. 07:30

Prognoza usjeva: Toplinski valovi i suša negativno utjecali na istok i jug Europe

Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, zapadna Rumunjska, Bugarska i Grčka bile su pogođene jakim toplinskim valom koji je počeo krajem srpnja, a posebno su bila osjetljiva područja koja nisu navodnjavana.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 112
  • 37
  • 0

Prema kolovoškom izdanju Biltena JRC Mars - Praćenje usjeva u Europi, vremenski uvjeti te utjecaji na očekivane prinose bili su prilično različiti.

Poboljšani su izgledi za prinose ljetnih usjeva u zapadnoj i sjeverno-središnjoj Europi zbog blagih temperatura i odgovarajuće zalihe vode. U nekim od ovih regija žetva ozimih usjeva ipak je bila otežana zbog čestih kiša, što je dovelo do blagog smanjenja prognoze prinosa. 

Najpogođenija su područja na jugu Europe

Zato su toplinski valovi i suša negativno utjecali na ljetne usjeve na jugu i istoku Europe. Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, zapadna Rumunjska, Bugarska i Grčka bile su pogođene jakim toplinskim valom koji je počeo krajem srpnja, a posebno su bila osjetljiva područja koja nisu navodnjavana. 

U Švedskoj, baltičkim zemljama i Finskoj vrući srpanj više nego što je uobičajeno negativno je utjecao na razvoj zrna jarih i ozimih žitarica. U južnom dijelu europske Rusije, toplinski val je došao dovoljno kasno da ne ošteti ozime žitarice. No, one u središnjem dijelu te zemlje bile su negativno pogođene tijekom kasnijih faza rasta. 

Prognoza prinosa u EU za svaku vrstu ratarskih usjeva

I pašnjaci pod negativnim utjecajem toplinskih valova

Kada je riječ o pašnjacima, i oni su bili pod negativnim utjecajem toplinskih valova u regijama južne Europe, odnosno Italiji, Mađarskoj, zapadnoj Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj te Španjolskoj i Portugalu. Vruće vrijeme u kombinaciji s deficitom vode u tlu, u Danskoj, Švedskoj i Finskoj te baltičkim zemljama također se odrazilo na produktivnost pašnjaka

U Francuskoj, zemljama Beneluksa, Irskoj, Njemačkoj te Poljskoj (osim na sjeverozapadu te zemlje), imale su povoljne uvjete. Blaže temperature i dovoljno oborina dobro su utjecali na rast biomase. Povoljni su uvjeti zabilježeni i u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i većem dijelu Slovenije. 

U susjedstvu prinos kukuruza ispod petogodišnjeg prosjeka

U susjednoj Hrvatskoj je u ovom razdoblju temperatura bila iznad prosjeka i to između 1°C i 2°C. Manjak oborina posebno je zabilježen u jadranskom dijelu. Maksimalne temperature dosezale su do 38°C, a na istoku do 40°C. Duga sušna razdoblja izmjenjivala su se s neravnomjerno raspoređenim oborinama što je smanjilo razinu vlage u tlu. 

Stoga su izgledi za prinos zrna kukuruza ispod petogodišnjeg prosjeka, stoji u izvješću. 

Gledajući ovu prognozu i prinose po hektaru, u Hrvatskoj bi ona za pšenicu bila 5.66 t/ha, ječam 5.48 t/ha, kukuruz 7.44 t/ha, silažni kukuruz 32.6 t/ha, tritikale 3.90 t/ha, uljanu repicu 2.88 t/ha, šećernu repu 61.8 t/ha, suncokret 3.18 t/ha, soju 3.04 t/ha. 

Klimatološko ljeto nam završava za nekoliko dana dok kalendarsko traje do 22. rujna u 20:11 sati. Poučeni negativnim utjecajem klimatskih promjena s razlogom možemo biti sumnjičavi oko toga kako će ova sezona završiti po pitanju prognoziranih oborina i temperatura. 


Tagovi

Prognoza usjeva JRC MARS Bilten Stanje usjeva Prinosi Prinos kukuruza Suša Toplinski val


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !