Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz 2023
  • 25.09.2023. 18:00

Prinos kukuruza u zrnu ispod EU prosjeka

Suša, visoke temperature, ali i poplave su uticale na ovogodišnju proizvodnju i stanje usjeva.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 88
  • 12
  • 0

Prinos kukuruza u zrnu je revidiran na tri posto ispod petogodišnjeg prosjek prema septembarskom biltenu JRC MARS - Monitoring usjeva u Evropi. Povećana je prognoza za prinos šećerne repe i krompira.

Limitirajući faktori proizvodnje

Revizija naniže za kukuruz u zrnu je uglavnom zbog pogoršanih uslova za ljetne usjeve u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj. Trajna suša u ovoj regiji negativno utiče na formiranje prinosa raznih kultura. Toplotni talas se poklopio sa fazom formiranja zrna što značajno utiče na kukuruz i suncokret, posebno u području duž rijeke Dunav. Manji prinos suncokreta u ovim zemljama je nadoknađen dobrim rezultatima u Mađarskoj i Francuskoj.

Sušan period se nastavio i sredinom septembra, posebno na jugu Italije, dijelovima Mađarske, Slovačke, Češke, na jugu Poljske, području Balkana, velikom dijelu Turske, Ukrajine i juga evropske Rusije.

U Sloveniji i Grčkoj poplave

Nakon poplava u Sloveniji, koje su posljedica maksimalnih padavina i preko 100 mm u nekim područjima, zemljište je ostalo prezasićeno vodom što je dovelo do štete u ovoj proizvodnji.

U grčkoj Tesaliji poplave su dovele do potpunog gubitka usjeva, što čini 22 posto nacionalne proizvodnje kukuruza u zrnu.

Izvor: JRC Mars

Očekivani prinos kukuruza u zrnu u Sloveniji i Hrvatskoj je iznad petogodišnjeg prosjeka. Za Sloveniju se očekuje od 9,44 t/ha, a za Hrvatsku 8,40 t/ha.

Velike količine padavina su uticale na dijelove centralne i sjeverne Evrope. Posljedica je velika pojava biljnih oboljenja što se odrazilo na količinu i kvalitet zrna žitarica koje nisu požnjevene na vrijeme. U nekoliko regija je kasnila sjetva ozime uljane repice.

Travnjaci i stočna hrana

U mnogim dijelovima sjeverne i centralne Evrope učestale kiše i temperature nešto iznad prosjeka pogodovale su travnjacima koji su se u potpunosti oporavili od deficita padavina prije sredine jula. Područja južne i istočne Evrope bila su izložena vrućini i suši, što je ometalo akumulaciju biomase, posebno u Rumuniji, Bugarskoj, sjevernoj Italiji i jugoistočnoj Francuskoj. Nedavne ekstremne padavine u istočnoj Evropi mogu imati dodatne negativne utjecaje na produktivnost travnjaka, stoji u izvješću.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

JRC MARS Kukuruz Prinos kukuruza Kukuruz 2023 Berba kukuruza Prognoza za kukuruz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

21


Glasova: 13

Viša cijena otkupa 61,9%

Glasova: 0

Veći novčani poticaj 0,0%

Glasova: 6

Bolja savjetodavna služba 28,6%

Glasova: 2

Ništa, nema nam spasa 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete