Pretraga tekstova
Povećanje površina pod uljanom repicom je dovelo do povećanog pritiska štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju ove industrijske kulture.
Nedavne padavine stvorile su povoljne uslove za sam početak sjetve uljane repice. U proteklih nekoliko godina se u sjetvenoj strukturi značajno povećavaju površine pod ovom uljaricom, u najznačajnijim regijama njenog gajenja.
Povećanje površina pod uljanom repicom je dovelo do povećanog pritiska štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju ove industrijske kulture. Štetočine uljane repice koje su od najvećeg ekonomskog značaja su mala i velika repičina pipa, repičin sjajnik, repičina lisna osa, vaši, buhači.
Pred predstojeću sjetvu proizvođačima se preporučuje preduzimanje svih raspoloživih preventivnih mjera u kontroli štetnih organizama u usjevima uljane repice:
Podsjetimo, optimalan rok za sjetvu ove uljarice se kreće od 25. avgusta do 25. septembra. Sjetva u tom periodu nosi manje rizika od nepripremljenosti biljke za prezimljavanje, a time nosi i manje rizika za niže prinose. Ne preporučuje se ni prerana sjetva jer biljke ulaze prebujne u zimu sklone su izmrzavanju, kao ni kasna sjetva jer ulaze dovoljne nerazvijene u zimu.
Tagovi
Sjetva uljane repice Plodored Korovi Savjeti za sjetvu Repičin sjajnik Štetočine Vrijeme sjetve
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi