Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održan sastanak
  • 27.11.2023. 16:30

Poticaj za pšenicu u Republici Srpskoj ostaje 500 KM/ha

Analizom je utvrđeno da su ove jeseni cijene repromaterijala povoljnije u odnosu na prologodišnju sjetvu

Foto: MPŠVRS
  • 133
  • 42
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić sa saradnicima održao je danas sastanak sa predstavnicima dijela ratarskog sektora i mlinsko-pekarske industrije.
Na sastanku je razgovarano o efektima podrške ratarima, a kako je saopćeno, analizom je utvrđeno da su ove jeseni cijene repromaterijala povoljnije u odnosu na prošlogodišnju sjetvu.

"Sjeme je jeftinije 15-20 posto, gorivo oko osam posto, a cijene đubriva niže su za 55-60 posto. Dakle, ukupni troškovi jesenje sjetve u odnosu na prošlu godinu, niži su za oko 450 KM/ha", saopćeno je nakon sastanka.

S tim u vezi, usaglašeno je da poticaj ostaje 500 KM/ha za proizvodnju merkantilne pšenice, te da će s obzirom na sniženje cijene repromaterijala imati značajniji efekat u samoj proizvodnji.

Podsjetimo, predstavnici Udruženja "Sela Semberije i Majevice" uputilo je dopis resornom ministarstvu kojim je zatraženo da se proizvođačima pšenice u Republici Srpskoj do maja naredne godine isplati 800 KM/ha premije, odnosno ukoliko bi se premirao i kukuruz onda po 400 KM/ha za obje kulture. 

"Ja danas nisam prisustvovao sastanku. Mi smo zahtjeve poslali pismeno i očekujemo da nam pismeno odgovore. Kada dobijemo odgovore, mi ćemo iznijeti stav Udruženja. Prvo pšenice je posijano manje za 20 do 30 posto. Zašto ne povećati. U Federaciji su ti poticaji dosta viši. Nismo zadovoljnim ovim što su danas dogovorili", rekao je Savo Bakajlić, predsjednik ovog Udruženja. 


Tagovi

Poticaj za pšenicu Savo Minić Savo Bakajlić Visina poticaja Troškovi sjetve


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.