Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje glodara
  • 12.10.2022. 07:30

Pacovi u skladištima: Začepite rupe, koristite različite mamce

Začepite rupe usitnjenim staklom s cemetnom, pomaže i zalijevanje vrelom vodom, ali i jedan metod iz prošlosti. A kako koristiti otrove?

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav/Bubbers
  • 299
  • 25
  • 0

Pacovi se mogu naseliti u svako skladište koje će im osigurati dovoljno hrane, da je toplo i da se mogu razmnožavati bez ometanja. Prenose više od 70 raznih bolesti, a kako se njihova brojnost nevjerovatno brzo povećava, postoji stalna opasnost od zaraze.

Zbog toga je neophodno da sprovodimo razne mjere deratizacije kako bi spriječili njihovu pojavu i uništili ih kada su prisutni. Kada im uskratimo hranu, vodu i mir sami će napustiti objekt.

Upornost je neophodna

Nije lako se upustiti u borbu s ovim štetočinama, jer su veoma inteligentni. Potrebno je imati veliko iskustvo i biti uporan. Pristupi svakom objekti su individualni, a mjere borbe se moraju prilagoditi. Rasturanje mamaca i jednostavno postavljanje zamki neće biti efikasno.

Miševi i pacovi su noćna mora svakog domaćinstva - na što paziti

Kako bi začepili rupe kroz koje ulaze u objekt, potrebno je koristiti usitnjeno staklo s cementom, jer oni progrizaju šperploču, drvo, mekane metalne dijelove od bakra, kalaja, cement. Možemo u otvore nagurati krpe natopljene acetonom, benzinom ili kerozinom, ali primjena ovih sredstava zavisi od toga šta je u skladištu. Pomaže i zalijevanje vrelom vodom. Još jedan, ali veoma efikasan metod iz prošlosti, je guranje trnovitih grančica u otvore.

Sve rupe se zatvaraju iz unutrašnjosti objekta kako bi spriječili ulazak pacova. Najlakše ćete utvrditi da li se radi o aktivnim otvorima tako što komad papira zgužvate i utisnete na ulaz. Ukoliko je aktivna, životinja će izbaciti papir. To možemo iskoristiti da zaprašimo ulaz. Radi se o štetočini koja često u toku dana čisti svoje krzno, a otrovni prah dospijeva u digestivni trakt prilikom čišćenja.

Zamke treba koristiti obazrivo, jer ih istovremeno ne smijemo uplašiti i moramo ih prevariti. Pacovi su izuzetno oprezni i kako žive u porodicama, natjeraće najslabijeg među njima da izvidi situaciju, da pojede novu hranu. Ako on preživi, cijela će porodica jesti mamac i neće se plašiti zamke. Nakon što se jedan pacov uhvati potrebno je zamku temeljno očistiti, jer će nanjušiti i najmanji trag krvi, miris uhvaćenog i neće prilaziti.

Ponudite im hranu drugačiju od one u skladištu (Foto: Depositphotos/tutye)

Kako ih namamiti u zamku? 

Za suzbijanje se koriste mamci sa sporim, odnosno odloženim djelovanjem. Veoma je važno da prvi pacov ne osjeti da se radi o otrovnoj hrani kako bi i ostali pojeli što više. Promjene u organizmu u prvim danima prolaze neprimjetno, a tek poslije pet do sedam dana nakon uzimanja otrova pokazuju se znaci trovanja koji dovode do uginuća.

Prilikom upotrebe otrovnih mamaca potrebno je saznati šta je to što ih privlači i šta jedu u konkretnom objektu. Često se dešava da im treba ponuditi nešto ukusno, ali različito od namirnica u skladištu. Dakle, izbjegavajte mamce na bazi hrane koju mogu i sami pronaći. Tako u silosima i skladištima žita i brašna za njihovu pripremu koristimo drugu hranu i mirise.

Postoje i gotovi mamci od žitarica, kao i sve vrste briketa od mekog tijesta s mirisom čokolade, kikirikija, ribe, sira, suncokretovog ulja i raznih dimljenih mesa.

Kada radite po evropskim standardima, biće vam neophodni plastični kontejneri za mamac za pacove kako bi se rad na deratizaciji odvijao prema utvrđenim pravilima. Svaki kontejner treba biti osiguran, zaključan, označen datumom postavljanja i nazivom otrova za pacove kojega smo koristili. Oni su praktični za primjenu i uklanjanje.

Zvučni repelenti će kratko vrijeme biti efikasni i u tom vremenskom intervalu kada ih rastjerate, potrebno je zatvoriti sve ulazne otvore u objekt, jer će se u protivnom vratiti.

Za fumigaciju se koriste dimne bombe, a mogu se primijeniti samo u onim prostorijama koje se mogu hermetički zatvoriti i gdje nećemo izazvati zatrovanost uskladištenih proizvoda. Metoda se koristi u kombinaciji s ostalim načinima suzbijanja, jer čim gas prestane djelovati pacovi će se vratiti.


Tagovi

Pacov Štakor Skladišne štetočine Glodari Suzbijanje Mamci Fumigacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.