Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.06.2022. 07:30

Ove sedmice rastu cijene pšenice, kukuruza i uljane repice?

Tržište je poljuljano informacijom koja stiže iz SAD-a. Ondje je stanje zaliha žitarica i soje loše

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 109
  • 28
  • 0

Traje nikad neizvjesnija sezona za usjeve žitarica i njihovu cijenu. Tržište jedne sedmice bilježi rast, pa pad, a onda opet rast. Tako je i ovih dana. Cijene pšenice, kukuruza i uljane repice opet rastu. 

Razlozi su većinom već poznati, a kako vrijeme odmiče, predviđanja analitičara potvrđuje i samo tržište. Najnovija informacija stiže iz SAD-a gdje je stanje zaliha žitarica i soje prilično loše. Čak i ako žetva pšenice ondje bude dobra, snabdijevanje globalnog tržišta je i dalje na klimavim nogama. 

Vijest koja će imati utjecaja dolazi iz Gruzije čija će vlada zabraniti izvoz pšenice i ječma do 1. jula 2023., a kao razlog navode globalno pitanje prehrambene sigurnosti, uzrokovane, kako ističu u svojoj uredbi, ratom Rusije i Ukrajine. Ova odluka na snagu stupa od 4. jula 2022., navodi georgiatoday.

Najviše rasla cijena repice

Cijene pšenice za novi usjev na evropskom terminskom tržištu porasle su za gotovo 7 eura na 356,75 eura po toni, a kukuruza za 3,5 €, odnosno 303,50€/t. Uljana repica, nakon prošlosedmičnog pada, bilježi najveći skok i to za gotovo 16 eura i sada tona iznosi 697,25€, navodi Agrarheute

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Okidač za ovakav oporavak bio je izvještaj američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) o stanju zaliha žitarica i napretku žetve. Naime, USDA je smanjila ocjenu zaliha kukuruza od dobre do izvrsne za 3 postotna boda na 67 posto. Žetva soje također je pala za 3 boda na 65 posto.

Ondje je požnjeveno 41 posto ozime pšenice, a samo 30 posto onoga što je ostalo je u dobrom ili izvrsnom stanju, što je značajno manje od 48 posto koliko je bilo u istom razdoblju prošle godine. 

Vremenske prilike čine svoje (Foto: M. Popić) 

Rekordan ruski izvoz unatoč sankcijama? 

Kada je riječ o ukrajinskim žitaricama, i dalje se vode dogovori oko transporta. 

Samo tri ukrajinske luke rade punim kapacitetom

Ukrajinski izvoz ove robe pao je za oko 44 posto na godišnjem nivou na 1,11 milion tona u prva 22 dana juna, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede.

Rusija bi, s druge strane, mogla imati rekordnih 41 milion tona pšenice na raspolaganju za izvoz u 2022./23., što je 25 posto više u odnosu na aktualnu sezonu, bez obzira na sve sankcije i druge izazove, prenosi agriculture


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena repice Nova žetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.