Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 21.07.2022. 07:30

Oranje i obrada tla na padinama ugrožava buduće prinose

Teška mehanizacija ubrzava samnjeneje debljine zemljišta. Šta nas očekuje u budućnosti?

Foto: Depositphotos/tan4ikk
  • 72
  • 20
  • 0

Nova studija Lancaster Univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva i Augsburga iz Njemačke otkriva da oranje i obrađivanje na padinama brdovitih površina uzrokuje propadanje površinskog obradivog sloja zemljišta, objavio je ScienceDaily.

Naučnici koji su uradili istraživanje tvrde da ako poljoprivrednici ne prestanu da na ovakav način obrađuju padine, dugoročno bi se zemljište na obroncima moglo istanjiti do tačke u kojoj je rast usjeva za hranu ozbiljno ugrožen. Gubitak obradivog sloja ugroziće buduće prinose.

Ugrožena buduća proizvodnja

Poljoprivrednici su vjekovima obrađivali obronke, ali uz upotrebu tradicionalnih plugova koje su vukle domaće životinje. Prelaskom na sve jaču i veću poljoprivrednu mehanizaciju doprinijelo je zahvatanju dubljih slojeva, pomjeranju većih količina zemlje i pogodovalo eroziji uzrokovanoj vremenskim prilikama.

Sloj zemljišta na padinama je prirodno tanji, a njegovim preokretanjem i rastresanjem kidaju se veze između čestica zemlje.

Upotreba pluga donosi više gubitaka nego koristi?

Profesor John Quinton, s Univerziteta Lancaster i jedan od dva glavna istraživača studije, rekao je da uloga obrade u smanjenju dubine zemljišta ostaje nedovoljno prepoznata prijetnja biljnoj proizvodnji.

Zemljište bi se na obroncima moglo istanjiti (Foto: Julijana Kuzmić)

"Znamo da obrada pomjera značajne količine zemljišta prema donjim dijelovima padina, a one često premašuju količinu koju inače pokreću erozija vode i vjetra, ali smo malo znali o tome kako smanjenje sloja zemlje utiče na prinose usjeva."

Profesor Peter Fiener s Univerziteta u Augsburgu ukazao je da će ovaj problem postati sve ozbiljniji u mnogim dijelovima svijeta kako mašine nastavljaju da budu sve jače, a klimatske promjene povećavaju učestalost suša.

Istraživani usjevi pšenice i kukuruza

U njemačkoj regiji Uckermark, koja je visoko mehanizirana i vrlo produktivna poljoprivredna regija u Evropi, istraživači su proučavali usjeve pšenice i kukuruza. Poljoprivredna proizvodnja se ovdje realizuje najmanje 1.000 godina, ali je istraživanje pokazalo da će tokom sljedećih pedeset prinosi ove dvije kulture vjerovatno pasti jer - savremena mehanizacija ubrzava eroziju.

Rezultati su pokazali da će ako se nastavi uobičajena obrada doći do pada prinosa ozime pšenice do 7,1 posto u roku od 50 godina i do 10 posto tokom jednog stoljeća. Za kukuruz je predviđeno smanjenje do 4 posto tokom 50, odnosno 5,9 posto tokom 100 godina. Rezultat smanjenja će biti najizraženiji u vrijeme suše jer tanki sloj zemljišta nije u stanju da zadrži neophodnu vodu.

Suša potencira problem (Foto: M.C.Celić)

Istraživači naglašavaju potrebu hitnog djelovanja kako bi se zaustavio gubitak zemljišta. 

Biće neophodno prilagoditi brzinu obrade ovisno o položaju nagiba i ukupno smanjenje dubine obrade kako bi se usporio proces erozije.

Efekti uticaja klimatskih promjena prilikom ovih ispitivanja nisu bili uključeni, ali istraživači vjeruju da će pritisak erozije tla vjerovatno biti pojačan kako one budu povećavale učestalost sušnih perioda u sezoni uzgoja usjeva.


Tagovi

Obrada zemljišta Oranje padina Istraživanje zemljišta Prinos kukuruza Prinos pšenice John Quinton


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.