Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi
  • 15.10.2022. 13:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Novi Grad

Ogledi kukuruza u Novom Gradu: Prinosi do 13,5 tona po hektaru

S obzirom da je riječ o usjevima na 140 metara nadmorske visine, prinosi u ovoj sušnoj 2022. godini su zadovoljavajući, kažu poljoprivrednici

Foto: Gojko Brkić
  • 194
  • 16
  • 0

Na oglednim parcelama u Novom Gradu (Bosanski Novi) početkom ovog mjeseca skinut je kukuruz, a prva vaganja su pokazala rod od 11,7 do 13,5 tona suhog zrna po hektaru.

S obzirom da je riječ o usjevima na 140 metara nadmorske visine, prinosi u ovoj sušnoj 2022. godini su zadovoljavajući, kažu poljoprivrednici, napomenuvši da je kiša na ovom podneblju ipak padala u optimalnim rokovima, za razliku od drugih predjela u BiH.

"Ogled je skinut. Prinosi kukuruza su od 11.790 do 13.548 kilograma po hektaru, suhog zrna, a sirovog je bilo i više. Riječ je o hibridima Pioneer – P8834, P9241, P9415, P9757, P9889", kaže poljoprivrednik Gojko Brkić.  

Brkići naredne godine planiraju na oglednoj parceli posijati osam hibrida

On dodaje kako su već "ušli u sistem" i da se svake godine rade ogledne parcele na njihovom imanju. Od zastupnika dobiju sjeme gratis, koje inače po vrećici košta 120 maraka. Zauzvrat vlasnik obrađuje ogledne parcele na isti način kao i ostale, bez primjene različitih agrotehničkih mjera.

"Ništa dodatno se ne dodaje, na primjer više osoke ili mineralnog đubriva, kako obrađujem sve parcele, tako i ogled. Zastupnici hibrida budu na vaganju, ali i obilaze ogled jednom ili dvaput", pojašnjava.

Parcela mora, naravno, biti uredna, pokošena sa istaknutim tablama i to je jedina obaveza vlasnika. Inače, izbor parcela, odnosno mjesta za oglede vrše komercijalisti, odnosno zastupnici određenih sjemena. Brkići naredne godine planiraju na oglednoj parceli posijati osam hibrida.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ogledne parcele Kukuruz Rod kukuruza Prinosi kukuruza Suho zrno Gojko Brkić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97