Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kukuruza
  • 06.10.2016. 14:00

Odobrit će se uzgoj tri GM kukuruza u EU

Evropska komisija planira odobriti uzgoj tri GM kukuruza!

Foto: bigstockphoto.com, dimid_
  • 114
  • 5
  • 0

Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta izglasao je prigovore na pet GMO proizvoda koje planira odobriti Evropska komisija. Radi se o tri odobrenja za uzgoj GMO kukuruza i dva odobrenja za prodaju proizvoda koji sadrže genetski modificirani kukuruz i pamuk.

"Današnji prigovori ne mogu zaustaviti odobrenja i zato do punog izražaja dolazi važnost direktive o uzgoju GMO koju smo izglasali 2014. Naime, dozvole za uzgoj neće vrijediti za teritorij Republike Hrvatske jer se ona po tom EU zakonu ima pravo izuzeti iz odobrenja. Vlada samo mora na vrijeme koristiti tu mogućnost. Čak 19 država članica EU ne želi uzgoj GMO-a, a među njima su svi naši susjedi", kazala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je sudjelovala u izradi direktive iz 2014.

Organska poljoprivreda budućnost

Prema istraživanju nedavno provedenom u susjednoj Hrvatskoj, 73,4% ispitanika izjavilo je da ih zabrinjava GM hrana. Da nemaju problema s GM hranom, izjavilo je 15% ispitanika, dok ih 11.6% nije moglo dati definitivan odgovor.

"Ti podaci pokazuju da je hrvatska javnost negativno raspoložena prema GM hrani i mi koji ih predstavljamo to trebamo poštivati. GM tehnologija ima određene korisne primjene, na primjer u medicini, no niz je razloga zašto bi Hrvatska trebala ostati GMO-free zemlja. Tako ćemo se, između ostalog, lakše brendirati kao proizvođač i izvoznik organske hrane koja je budućnost hrvatske poljoprivrede", smatra Borzan.

Države članice se ne mogu izuzeti iz odobrenja za prodaju GM hrane

Odbor Evropskog parlamenta je u obrazloženju prigovora naveo da se radi o političkoj poruci Komisiji da neće podržati niti jedno novo odobrenje dok se ne reformira proces davanja dozvola za prodaju GM hrane. Za razliku od uzgoja, države članice se ne mogu izuzeti iz odobrenja za prodaju hrane.

"EU ima stroga pravila o označavanju i sva GM hrana na evropskom tržištu mora biti jasno označena kao takva. To je jedan od razloga zašto GM hrane za ljudsku upotrebu praktički nema za kupiti u Hrvatskoj. Uz anti-GMO raspoloženje javnosti tvrtkama se jednostavno ne isplati ulagati u naše tržište i prodavati takvu hranu", zaključila je hrvatska europarlamentarka.

Foto: bigstockphoto.com, dimid_86


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Izvoz Kukuruz Evropska unija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar