Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 05.06.2022. 18:00

Očekuje se smanjenje raspoloživih žitarica u budućnosti?

Nepredvidljivost, promjena upotrebe, sjetvene površine, potražnja, politička dešavanja, ograničenja. Šta nam donosi nova sezona?

Foto: Depositphotos/mulderphoto
  • 87
  • 19
  • 0

Zbog veće proizvodnje kukuruza najnovije procjene FAO-a ukazuju na povećanje globalne proizvodnje žitarica od 0,9 posto na godišnjem nivou u 2021. godini. Najnovije izvješće pokazuje da će se njihova upotreba povećati u 2021/22. godini za 1,1 posto. To će najviše biti potaknuto većom potrošnjom hrane, prvenstveno pšenice i riže, i upotrebom kukuruza za druge namjene, uglavnom kao stočna hrana.

Da li će ih biti dovoljno?

Zbog očekivanog pada globalne trgovine kukuruzom i uticaja sukoba u Ukrajini na tržište, globalno trgovanje žitaricama u 2021/22. procjenjuje se ispod rekordnog nivoa za prošlu sezonu. Na osnovu procjena svjetske proizvodnje i iskorištenja ove robe, zalihe na kraju sezone u 2022. godini se povećavaju iznad svojih početnih nivoa, ali ostaju ispod rekordnih postignutih u 2018/19.

Kada je u pitanju proizvodnja u 2022. ukazuje se na vjerovatno smanjenje, što bi označilo prvi pad u četiri godine. Predviđa se da će svjetska proizvodnja žitarica pasti na 2.784 miliona tona što je za 16 miliona tona manje od rekordne. Najveći pad je predviđen za kukuruz, zatim pšenicu i rižu, a ječma i sirka će porasti u 2022. godini.

Svjetska upotreba u 2022/23. godini mogla bi pasti za 0,1 posto u odnosu na procijenjeni nivo 2021/22., na 2.788 miliona tona. Rezultat je takav zbog očekivanog smanjenja upotrebe pšenice kao stočne hrane. Očekivanja su da će globalna potrošnja žitarica u prehrambene svrhe rasti zbog rasta svjetske populacije.

Smanjuju se zalihe (Foto: Depositphotos/AlexKosev)

Kakva su FAO predviđanja?

Na osnovu početnih FAO-ovih predviđanja za globalnu proizvodnju te robe u 2022. i upotrebe u 2022/23. godini, ona ne bi bila dovoljna da ispuni očekivane zahtjeve za upotrebu. To znači da će doći do smanjenja globalnih zaliha od 0,4 posto u odnosu na njihov početni nivo, na 847 miliona tona.

Kada se napravi pregled trenutnog nivoa iskorištenosti i predviđanja zaliha, omjer svjetskih zaliha žitarica za upotrebu bi se smanjio sa 30,5 posto u 2021/22. na 29,6 posto u 2022/23., što je najniži nivo iz 2013/14., ali i dalje znatno iznad rekordno niskog od 21,4 posto registrovanih u 2007/08. Očekuje se da će biti najveće smanjenje zaliha kukuruza, ali i ječma i riže, dok će one za pšenicu i sirak vjerovatno porasti.

Svjetska trgovina ovom robom bi mogla pasti na trogodišnji minimum koji se procjenjuje na 463 miliona tona, 2,6 posto ispod nivoa 2021/22.

FAO indeks cijena žitarica u maju je dostigao novi rekord svih vremena i za 29,7 posto je iznad vrijednosti iz prethodne godine. Za očekivati je da će cijene i za narednu sezonu ostati visoke.


Tagovi

Žitarice Tržište žitarica Proizvodnja žitarica Proizvodnja pšenice Proizvodnja kukuruza FAO


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]