Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toty 2022.
  • 15.08.2021. 12:00

New Holland T6.180 Methane Power: Ključ za energetski neovisnu farmu

Čistiji i ekonomičniji motor nije jedni benefit. T6.180 Methane Power osigurava ekološke i financijske uštede na više razina, tvrde inženjeri New Hollanda za ovog finalista izbora traktora godine

Foto: Printscreen video/New Holland
  • 96
  • 8
  • 0

U kategoriji ratarskih traktora ovogodišnjeg izbora Tractor of the Year nalazi se još jedan finalist iz grupacije CNH, ovaj put u prepoznatljivoj plavoj boji. Riječ je o New Hollandovom modelu T6.180 Methane Power, kako mu i samo ime kaže pogonjenom na metan.

"Održivost je temeljna vrijednost New Hollanda, dio njegove DNA, a Methan Power projekt ključni element u našoj strategiji Čiste energije u kojoj smo globalni lideri“, istaknuo je na predstavljanju članovima žirija Mark Howell, globalni menadžer za alternativna goriva.

Pod sloganom Powered by nature

Ovaj je finalist lansiran na tržište pod sloganom Powered by nature (pogonjen prirodom), a njegova priča počinje zapravo još 2006. kada je po prvi put predstavljena New Hollandova strategija lidera čiste energije (Clean Energy Leader), da bi već krajem sljedeće godine svjetlo dana ugledao 100%-tni biodizel motor, a 2009. NH2 traktor s vodikovim pogonom. Posljednji u nizu energetski naprednih rješenja je upravo koncept metana predstavljen 2017.

Kao ključne postavke za razvoj ove nove tehnologije navodi prvenstveno zahtjeve kupaca za smanjenje operativnih troškova, te redukciju emisije radi smanjenja stakleničkih plinova odnosno postizanja ugljične neutralnosti, ali i porast broja proizvođača bioplina. Naime, posljednji izvještaj Europskog udruženja za bioplin (EBA) pokazuju nešto više od 18.000 tvornica za proizvodnju ovog pogonskog goriva u Europi, čiji se broj iz godine u godinu povećava. Od 2011. do 2019. broj tvornica koje proizvode čisti biometan, pogodan za New Hollandovog finalista, porastao je za 390 posto i sada ih je gotovo 700.

Howell ističe kako u ovom konceptu energetski učinkovite farme imaju veliki potencijal, posebice mliječne farme s kojih se kravlji gnoj može procesuirati u puno vrijednije gnojivo i gorivo. Za ilustraciju navodi kako je u Europi 140.000 farmi s više od 50 mliječnih krava. Osim primarno na farmama koje imaju pristup plinskoj mreži te farmama s bioplinskim postrojenjima, njegovu značajnu upotrebu vide i u komunalnim službama.

Ključ za energetski neovisnu farmu budućnosti već je u rukama

Ukratko, ovaj po njima "ključ za energetski neovisnu farmu", čiji su prvi primjerci, kako smo izvijestili ovog proljeća, već isporučena na određena tržišta, odlikuju sasvim iste performanse kao i diesel ali s 30 posto nižim troškovima rada te praktično nultom emisijom CO2.

No evo i par tehničkih podatka više.

Snaga diesela u čistijem pakiranju

Ovaj je traktor komplementaran s trenutnom 'redovnom' T6 serijom diesel modela s tržišnim udjelom od 22.000 jedinica godišnje, koji su zbog svoje fleksibilne namjene pogodni za svakojake primjene na mješovitim farmama. U rangu jačine do maksimalnih 180 KS 6-cilindarskog diesel motora, dijeli i iste odlike.

Tako NEF 6.7 NP motor sestrinske tvrtke FPT Industrial ima i isti maksimalni okretni moment od 740 Nm već na 1.500 okretaja motora.

Zadovoljava Stage V stupanj emisije s trosmjernim katalizatorom i, dakako, bez potrebe za AdBlue dodatkom. Potrošnja goriva je 226 gr/kW/h pri 2.200 okretaja u minuti.

Iste izdržljivosti i istog servisnog intervala (600 sati) kao i diesel, ali 30 posto manji troškovi rada, podcrtava Howell.

Mehanički semi-powershift prijenos, s uporabom spojke pri promjeni (4) stupnja, ali ne i pri mijenjanju brzina unutar svakog stupnja, iz kućne radionice CNH Industrial ima do 32x32 brzine, od minimalnih 2,28 do maksimalnih 50 km/h, te hidrauličnu promjenu smjera vožnje. Ekobrzinu od 40 km/h postiže na 1930 okretaja u minuti.

Hidraulička CCLS pumpa osjetljiva na opterećenje osigurava protok od 113 litara u minuti. U standardnoj su opremi i tri, a opcijski 4+1 mehanička priključna ventila. Maksimalni stražnji podizni kapacitet je 7,8 a prednji 3,2 tone.

Aktivacija priključnog vratila je hidraulička, a na raspolaganju su tri brzine stražnjeg kardana od 540/540e/1000, odnosno na izbor 540e/1000/1000e te brzina prednjeg od 1000 okretaja u minuti.

Evo još malo brojki. Ovaj je finalist dugačak 4,54 , širok 2,28 a visok 3,04 metra. Ima podvozje dužine 2,70 a klirens 0,32 metra,kut zakretanja prednjih kotača 55 posto, radijus okretanja 6 metara. Bez opterećenja teži 6,5 dok mu je radna težina 10,5 tona.

PLM za preciznu poljoprivredu

Osim jednake snage i prijenosa kao i njegova normalna inačica, T6.180 Methane Power ima udobnost Horizon kabine sa 16 LED svjetala, te sve prednosti telematike i precizne poljoprivrede.

U paketu i sve prednosti pametne poljoprivrede

Opremljen je, dakle, poznatom New Holland PLM Connect uslugom za preciznu poljoprivredu koja korisnicima pomaže upravljati svojim stojevima, odnosno flotom strojeva ne samo s agronomske strane nego i unaprjeđenjem logistike. Od izrade mapa, preko kreiranja izvještaja i preciznog navođenja do maksimiziranja uporabe svakog pojedinog polja i smanjenja inputa, poput, sjemena i gnojiva. I sve to preko pametnog telefona ili tableta. Tu svakako ne treba zaboraviti ni uslugu servisnog nadzora na daljinu kako bi se na vrijeme planirali redoviti servisi odnosno mogući popravci bili brže obavljeni. 

"T6.180 Methane Power osigurava ekološke i financijske uštede na više razina. Ovaj održivi traktor mijenja igru“, zaključuje Howell sumirajući sve razloge zašto je ovaj traktor u završnoj trci za prestižnu titulu: Prvi je traktor isključivo na metan, a jednake snage, okretnog momenta, izdržljivosti i pouzdanosti kao i diesel. Najbolje je tehnologije i svestranosti za sve poljoprivredne radove, najpametniji je s 30 posto manje radnih troškova, najzeleniji je s negativnim CO2 profilom emisije.

"On zatvara kružno gospodarenje održive farme, budućnost koju New Holland korisnici žive već danas“, poručuje na kraju. 


Fotoprilog


Tagovi

TotY New Holland Metan traktor Održivi izvori energije Pametna poljoprivreda


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner