Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnik soje
  • 04.07.2019. 07:30

Na soji pronađen stričkov šarenjak koji pravi velike štete na usjevima!

Gusjenice se prvo hrane korovskim populacijama (palamida, čičak, stričak), a zatim prelaze na soju, gdje mogu izazvati potpuno propadanje usjeva!

Foto: pssrs.net
  • 533
  • 25
  • 0

Na pojedinim usjevima soje na području Semberije, a i šire, primjećeno je pojačano prisustvo jedne izrazito opasne štetočine koja se naziva Vanessa cardui (stričkov šarenjak). To je šareni, dnevni leptir koji ima 2-3 generacije godišnje i spada u migratorne vrste. Štete pričinjavaju gusjenice, izgrizajući listove, a uslijed veće brojnosti može doći do potpunog golobrsta usjeva. Napadnuto lišće povezuju paučinastim nitima praveći karakteristična gusjenična gnijezda. Gusjenice se prvo hrane korovskim populacijama (palamida, čičak, stričak), a zatim prelaze na soju, gdje mogu izazvati potpuno propadanje usjeva.

Kako suzbiti štetnika?

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da što prije pregledaju svoje parcele na prisustvo ove štetočine, savjetuje Đorđe Glišić iz PSSRS.

vd
Šteta na listovima koju je napravio stričkov šarenjak (foto: pssrs.net)

Jedna od najvažnijih mjera zaštite jeste uništavanje korovskih vrsta (palamida, čičak, stričak). Ukoliko se registruje brojnost koja ukazuje na golobrst, treba sprovesti hemijske mjere zaštite nekim od insekticida na bazi aktivnih materija hlorpirifos+cipermetrin.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Štetnik Stričkov šarenjak Suzbijanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]