Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepogode u poljoprivredi
  • 19.07.2017. 10:00

Mraz načeo, a suša dokusurila poljoprivredu

Kasni aprilski mrazevi načinili su milionsku štetu u voćnjacima u Lijevče polju i Potkozarju. Suša koja traje čitavo ljeto zadala je posebno jak udarac i proizvođačima, a kasnije će se ispostaviti i potrošačima.

  • 1.877
  • 154
  • 0

Duži period bez obilnijih padavina doveo je u pitanje proizvodnju kukuruza u Lijevče polju i Potkozarju. Rijetki su poljoprivrednici koji su u prilici da navodnjavaju ovaj usjev. Među njima je Savo Radivojac iz Trošelja kod Nove Topole. Proljetos je kukuruzom zasijao 70 hektara , od kojih navodnjava 50 hektara i nada se ipak solidnoj berbi.

"Nadam se da ću barem obrati ovaj dio koji navodnjavam. Troškovi su veliki, ali jedino tako mogu dočekati berbu. Suša nije jedini problem. Pojavila se i kukuruzna zlatica u značajnijoj populaciji i redom mi uništava usjev. Prije nekoliko dana sam ponovo prskao kukuruz, ali sam uvidio da bez plodoreda uz hemijske tretmane nema uspjeha", kaže Radivojac.

Kukuruzna zlatica napravila je pustoš i na površinama od više stotina hektara u nebranjenom dijelu uz rijeku Savu, gdje je zbog čestog izlijevanja nemoguće sprovesti plodored. Ove godine zlatica i suša su se udružili protiv ratara.

Zlatica mu već uvelike uništila kukuruz

Zoran Račić, poljoprivrednik iz sela Bok Jankovac, kaže da se ne nada gotovo nikakvom prinosu, jer je zlatica već u dobroj mjeri uništila kukuruz.

"Odrasli insekti i larve su napali i list i stablo i korijen. Nedavni jači vjetar je oborio oštećene biljke. Zlatica i dalje napada, hemijski tretmani nisu dali zadovoljavajuće efekte. Pesimista sam i ne nadam se gotovo nikakvom urodu", kaže Račić.

Štete od mraza u voćnjacima se mjere milionima maraka

Velike štete u Gradišci pričinio je i aprilski mraz. Uništen je rod jabuke i ostalog voća, te značajna dio povrtlarskih usjeva. Branko Stojnić , načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu kaže da je nakon sabiranja konačna suma štete osmocifrena.

"210 poljoprivrednika je prijavilo štete i one su oko 16 miliona konvertibilnih maraka. Prilikom obilaska terena ustanovili smo da je uništeno više od polovine uroda. Najviše su uništene voćarske kulture. Dostavili smo resornom ministarstvu rezultate obilaska i procjene šteta“, rekao je Branko Stojnić, načelnik opštinskog odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Poljoprivrednici s pravom očekuju da će dobiti djelimično obeštećenje, kako bi se što kvalitetnije pripremili za narednu sezonu. Među voćarima koji su imali gotovo totalne štete je i Rade Gabrić.

"Ove godine neću ni brati šljive i jabuke, a uprkos izostanku berbe mjere zaštite i orezivanje te prihrana ne smiju izostati. Gubici se samo gomilaju. Zaista je tužno proći kroz voćnjak od 2,5 hektara koji je do kraja aprila obećavao mnogo", kaže Rade Gabrić, voćar iz Bistrice kod Gradiške.

Ogromne štete su zabilježene u potkozarskim selima, koja su i najveći proizvožači voća u BiH. Poljoprivrednici se potajno nadaju pomoći resornog ministarstva u vidu otpisa dugova ili olakšica za predstojeću jesenju sjetvu ili voćarsku sezonu.

Navodnjavanje nužno

Ova godina je opomena i signal Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da ubrza realizaciju projekta razvoja navodnjavanja vrijednog 24 miliona dolara. Očigledno je da će štete od ovogodišnje suše premašiti vrijednost kompletnog projekta.

Štetu od suše i mraza po vlastitom džepu će osjetiti i potrošači. Doći će do nekontrolisanog i povećanog uvoza voća i povrća i rasta cijena, a već se zna da će zadovoljno trljati ruke jedino trgovci i moćni uvozni lobi.


Fotoprilog


Tagovi

Savo Radivojac Suša Kukuruzna zlatica Plodored Zoran Račić Bok Jankovac Branko Stojnić Šljive Jabuke Rade Gabrić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić