Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 28.12.2022. 07:30

Manje sjemenskog kukuruza - potražnja već počela

Suša i visoke temperature su smanjile urod sjemenskih usjeva. Nedostajaće rane sorte, ali će biti ponuđene alternativne.

Foto: Depositphoto/branex
  • 86
  • 7
  • 0

Sjemenskog kukuruza će biti manje za naredno sezonu. Razlog tome je suša koja je pogodila uzgajivače u Austriji, Mađarskoj i na jugu Francuske, izvještava Nieuweoogst.

"Kao rezultat suše u područjima uzgoja kukuruza, nisu sve sorte kukuruza lako dostupne", kaže Dirk van 't Riet iz ABZ De Samen.

Pozvao je uzgajivače da na vrijeme naruče kukuruz ako preferiraju određenu sortu, navodeći i kako je suša imala veliki uticaj na proizvodnju sjemenske robe, jer su klipovi bili puni oko četvrtine i do pola. 

Posljedice su regionalne. Područje oko Toulousea u Francuskoj je pretrpjelo pet toplotnih talasa od preko 38ºC što nije bilo dobro za biljke i umanjilo je efekat prihrane. ABZ De Samen, ipak, očekuje da će dovoljno kukuruza biti dostupno, ali su već formirane liste za sorte čija će dostupnost biti ograničena.

Visoke temperature obrale sjemenski urod

Suša u kombinaciji s vrućinom u južnoj Evropi bila je toliko ekstremna da je prinos bio 20 do 25 posto manji.

Pojedine serije bile odbijane prilikom kontrole kvaliteta (Foto: Ranka Vojnović)

"Uslijed vrućine, ponekad je bilo 40ºC i toplije nekoliko sedmica, polen je postao sterilan, što je značilo da su klipovi bili manje oplođeni", rekao je Wouter Wijnhout iz Syngente.

Izvijestio je da su pojedine serije bile odbijane prilikom kontrole kvaliteta. Gubici su bili znatno veći nego prethodnih godina. Proizvođači su imali ograničene zalihe tokom prethodnih godina, a tome je doprinijela i suša, ali i problemi s virusima u Mađarskoj.

Proizvodnja žitarica, posebno kukuruza, povećat će se 2023.?

Jos Groot Koerkamp iz Limagrain-a je napomenuo da je zasijano manje parcela za proizvodnju sjemena kukuruza nego prethodnih godina. Rane sorte se, dodaje, brzo prodaju i već postoji potražnja za nekim sortama iz te grupe, ali ima dovoljno drugih sorti.

Domino efekat

Direktor KWS Beneluxa Jan Bakker prepoznao je niže prinose sjemena kukuruza. Posebno je to bilo vidljivo u velikim dijelovima južne i zapadne Evrope gdje je bilo suvo, a vrućina je imala uticaji na površine s mogućnošću navodnjavanja. 

"Od nekih sorti nije sakupljeno sjeme", ističe Bakker.

Deset mjeseci rata u Ukrajini - kakve posljedice ostavlja na agrar?

Zbog toga nije svaka sorta dostupna, što je pokrenulo domino efekat. Proizvođači se odlučuju za alternativne koje su dostupne. On je zadovoljan jer je KWS Benelux već proizveo mnogo sjemena iz brojnih novih sorti.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Sjemenski kukuruz Sjeme kukuruza Sjetva kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.