Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja riže
  • 13.11.2022. 15:00

Manja globalna žetva riže neće smetati građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske?

Očekuje se pad prinosa i manja potrošnja. Gdje se ova žitarica najviše, a gdje najmanje u Evropi jede?

Foto: Depositphoto/Robertobintti70
  • 60
  • 20
  • 0

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) predviđa da bi u 2022/23. globalna žetva riže mogla pasti za 2,1 posto na 505 miliona tona. Potrošnja će se smanjiti za 1,1 posto na 520 miliona tona, uglavnom zbog pada potražnje u Indiji i Kini. Obim svjetske trgovine rižom će se smanjiti za 4 posto na 49 miliona tona, dok će se zalihe smanjiti za 5,1 posto na 169 mil. t. 

Najviše se konzumira Japonica

Kada je riječ o evropskom tržištu, najprisutnije su Japonica, riža kratkog ili srednjeg zrna te Indica, dugog zrna. Japonica je u Evropi postala tradicija i na nju otpada 75 posto proizvodnje i potrošnje. Uglavnom se konzumira u južnim državama. Na Indicu otpada 25 posto. Ona se uvozi i konzumira u sjevernim zemljama.

Prema posljednim podacima Evropske komisije, ukupna proizvodnja u Evropskoj uniji se kreće oko tri miliona tona neoljuštene riže. Uzgaja se na oko 450.000 ha s prosječnim prinosom od 7 t/ha. Italija ima 50 posto proizvodnje, a slijedi je Španija s 30 posto na nivou EU.

Italija je najveći proizvođač (Foto: : Depositphotos/Stefanopez)

Godišnje se potroši 2,8 miliona tona. Ipak, Unija nije dostatna u ovom sektoru i zadovoljava 60 posto svojih potreba. Ostatak se uvozi, iz Pakistana 26 posto, Tajlanda 13,6 te indije 13,4 posto, pokazuju podaci trendeconomy.  

Glavna izvozna odredišta iz EU su Velika Britanija s udjelom od 40 posto, Jordan 10 te Švicarska s udjelom od 9,07 posto. 

Najmanje se jede u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj?

Kada je riječ o potrošnji u cijeloj Evropi, ona je veća na jugu a najmanja na istoku kontinenta. 

Najveći potrošač po glavi stanovnika je Portugal (16,1 kg), zatim Turska (15,8 kg), Albanija (12,3 kg) i Belgija (11,3 kg). 

Karta je prilično šarena (Izvor: landgeist)

Najmanje se jede, piše landgeist u zemljama bivše Jugoslavije. Srbija ima najmanju potrošnju (0,9 kg), zatim Crna Gora (1,9 kg) i Hrvatska (2,5 kg). Iako su brojke najniže u istočnoj Europi, postoji nekoliko iznimaka. Rusija, Rumunjska, Mađarska i Češka troše više riže od ostalih istočnoeuropskih zemalja.

Podaci temeljeni na FAO izvješću uključuju sve proizvode od riže, uključujući rižine rezance, sake, rižin škrob, rižino brašno i druge proizvode. 


Povezana biljna vrsta

Riža

Riža

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Riža se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za prehranu ljudi jer je lako probavljiva, blago djeluje na probavni trakt i ne izaziva poteškoće u probavi. Rižu u trgovinama... Više [+]

Tagovi

Riža Japonica Riža Indica Potrošnja riže Proizvodnja riže


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fotografija je sa moje licno farme,a na fotografiji je moj sin Miljan sa nasim kravicama.
#RuralFoto #Životinje