Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerkina buba
  • 15.05.2023. 10:30

Lucerkina buba - umanjuje prinos i do 50 posto: Kako je suzbiti?

Smanjenje prinosa zelene mase prvog otkosa može biti 30 do 50 posto, a šteta se ogleda i u opadanju kvaliteta lucerke.

Foto: PIS Vojvodina
  • 72
  • 6
  • 0

Najznačajnija i najčešća štetočina koja napada lucerku jeste lucerkina buba (Phytodecta fornicata). Ova štetočina napada samo lucerku, ima jednu generaciju godišnje i može bitno da utiče na kvalitet i prinos ove biljke, naročito u ovoj godini kada je došlo do njenog prenamnožavanja. Ženka polaže jaja u toku aprila i maja na donje lišće.

Embrionalno razviće traje od šest do devet dana, a stadijum larve oko 15 dana, kada se povlače u zemljište u stadijum lutke na osam do 14 dana. Novi odrasli insekti pojavljuju se sredinom juna, hrane se dvije do tri sedmice i potom se povlače u zemljište radi prezimljavanja.

Umanjuje prinos i do 50 posto

Prilikom ishrane odrasli mogu da unište preko 100 listova ove kulture. Larve su zbog svoje brojnosti još štetnije. Kada se masovno jave biljke mogu potpuno ostati bez lišća. Neuništeni dio biljaka zaprljaju svojim izmetom, a stoka tu hranu nerado jede. Najveće štete su pred prvi otkos, a zatim pred drugi. 

Zašto je važan prvi otkos lucerke?

Larve su još štetnije, one ogole stabljike ili zagađuju izmetom preostalo lišće, te onda ova biljka postaje neukusna čak i kao stočna hrana. Smanjenje prinosa zelene mase prvog otkosa može da bude 30 do 50 posto, a šteta se ogleda i u opadanju kvaliteta lucerke, gubitkom njene hranljive vrijednosti za 13 do 50 posto.

Pojavljuje se rano u proljeće

Odrasli imaju duguljasto-ovalno crvenkasto tijelo sa crnim tačkama (osam mrlja na pokriocima, a na vratnom štitu dvije). Dužine su šest do sedam milimetara. Larve su vretenaste, prljavobijele, pokrivene tamnim bradavicama sa dlačicama, veličine do 10 mm. Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Odrasla jedinka prezimljava u zemljištu lucerišta (pet do 25 cm). Pojavljuje se rano u proljeće i odmah dopunski hrani mladim lišćem.

Pojavljuje se rano u proljeće i odmah dopunski hrani mladim lišćem

Štetočina se počinje pratiti u martu kada temperature u gornjim slojevima zemljišta tokom nekoliko dana iznose 10 - 12 stepeni Celzijusa. Tada se obavlja pregled površine zemljišta, biljnih ostataka i lucerke primjenom 10 do 20 proba veličine 0,25 m² (50 x 50 cm). Kritičan broj u vrijeme početnog razvoja izdanaka je pet odraslih po metru kvadratnom, dvostruka gustina pri jednom do tri lista, a četverostruka sa visinom izdanaka pet do 10 cm.

Hemijski tretman - odmah poslije prvog otkosa?

Kod razvijenog usjeva kada se pred prvi otkos u prosjeku na 10 košenja hvataljkom ukupno ulovi barem 30 odraslih ili 60 larvi tada se preporučuje tretiranje strnjike nakon izvedenog prvog otkosa. Koriste se preparati na bazi cipermetrina, deltametrina, acetamiprida, lambda cihalotrina i slični. Obavezan je dodatak okvašivača. Ukoliko se ne uradi prvi tretman, nego se lucerka pokosi ranije, ili ako se napad primijeti u toku prvog košenja, obavezno je izvršiti hemijski tretman odmah nakon prvog otkosa, kao što je navedeno i veoma bitno.

Sačuvati kvalitet i prinos prvog, ali i drugog otkosa je najvažniji zadatak u planu njene zaštite. U proljeće, kada ova biljka počinje intenzivno da raste, obilazak polja i praćenje pojave lucerkine bube je obavezno. Ukoliko se primijete odrasli primjerci, ne treba čekati, već djelovati dok nije kasno. Ukoliko je vrijeme za košenje već blizu, treba je pokositi što prije.

Ako se na kosidbu još malo čeka, potrebno je odmah uraditi hemijski tretman, pri čemu bi trebalo voditi računa o karenci preparata. Obično je to najmanje dvije sedmice prije planirane kosidbe i to u zavisnosti od preparata koji koristimo.


Tagovi

Lucerkina buba Ciklus razvoja Štetnost Kritičan broj Suzbijanje Smenjenje prinosa Hemijski tretman Phytodecta fornicata


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Evo 10 finalista kategorije #priroda 😍 uskoro i opširnije na portalu 🤟📸💚 #RuralFoto