Ljubičasti kukuruz je superhrana koja bi se uskoro mogla ponovno masovno proizvoditi.
Ljubičasti kukuruz je stara sorta kukuruza koja se danas rijetko uzgaja u komercijalne svrhe. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, sve više znanstvenika svrstava 'ljubičaste namirnice'' u kategoriju superhrane.
Američki agronom Barry Anderson specijaliziran za zdravu hranu tvrdi kako tržište ljubičastog kukuruza raste iz godine u godinu. Ističe kako se zbog boje može koristiti u kozmetičkoj industriji, proizvodnji razne hrane, pa čak i piva.
''Njegova upotreba je neograničena zbog mnogobrojnih sastojaka'', ističe Anderson i dodaje da se na ljubičastom kukuruzu može zaraditi dvostruko više nego na žutom kukuruzu.
Ljubičasti kukuruz se uzgaja baš kao i ostale vrste kukuruza. Cijena sjemena mu varira i kreće se i do 20 KM. U svijetu je sjeme jeftinije i može se kupiti za nekoliko dolara. Vrijeme rasta mu je oko tri mjeseca.
Ovaj kukuruz je porijeklom s obronka Anda. Svakodnevno je u upotrebi u Peruu, Bolivij i Argentini. Za njegovu ljubičastu boju zaslužni su antioksidansi koje sadrži - antocijanini. Koristi se kao baza za piće, sorbete, pudinge ili za izradu kruha i tortila.
Nekoliko istraživanja je potvrdilo zdravstvene prednosti ovog kukuruza. Istraživanje iz 2004. objavljeno u časopisu ''The Journal of Nutrition'' otkrilo je da antocijan koji se nalazi u ljubičastom kukuruzu ima potencijal za borbu protiv pretilosti i dijabetesa.
Japanski znanstvenici utvrdili su kako je ljubičasti kukuruz dobar borac protiv upala, dok su američki znanstvenici utvrdili kako ova namirnica smanjuje krvni tlak. Znanstvenici sa Sveučilišta Hallym u Koreji kažu kako antioksidacijska svojstva pridonose zdravlju bubrega. Dva važnija antioksidansa pronađena u ljubičastom kukuruza su lutein i zeaksatinin štite oči od ozbiljnih bolesti. Istraživači tvrde da je dobar borac i protiv raka.
Zbog svega ovoga ne čudi što ga nazivaju superhranom i što se potencira njegova ponovna proizvodnja.
Foto: Zoom50.files.wordpress.com
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica