Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Superhrana
  • 31.01.2018. 09:00

Ljubičasti kukuruz - stara sorta vraća se na velika vrata

Ljubičasti kukuruz je superhrana koja bi se uskoro mogla ponovno masovno proizvoditi.

Foto: Zoom
  • 9.348
  • 469
  • 0

Ljubičasti kukuruz je stara sorta kukuruza koja se danas rijetko uzgaja u komercijalne svrhe. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, sve više znanstvenika svrstava 'ljubičaste namirnice'' u kategoriju superhrane.

Američki agronom Barry Anderson specijaliziran za zdravu hranu tvrdi kako tržište ljubičastog kukuruza raste iz godine u godinu. Ističe kako se zbog boje može koristiti u kozmetičkoj industriji, proizvodnji razne hrane, pa čak i piva.

Dvostruka zarada

''Njegova upotreba je neograničena zbog mnogobrojnih sastojaka'', ističe Anderson i dodaje da se na ljubičastom kukuruzu može zaraditi dvostruko više nego na žutom kukuruzu.

Ljubičasti kukuruz se uzgaja baš kao i ostale vrste kukuruza. Cijena sjemena mu varira i kreće se i do 20 KM. U svijetu je sjeme jeftinije i može se kupiti za nekoliko dolara. Vrijeme rasta mu je oko tri mjeseca.

Ovaj kukuruz je porijeklom s obronka Anda. Svakodnevno je u upotrebi u Peruu, Bolivij i Argentini. Za njegovu ljubičastu boju zaslužni su antioksidansi koje sadrži - antocijanini. Koristi se kao baza za piće, sorbete, pudinge ili za izradu kruha i tortila.

Superhrana za zdravlje

Nekoliko istraživanja je potvrdilo zdravstvene prednosti ovog kukuruza. Istraživanje iz 2004. objavljeno u časopisu ''The Journal of Nutrition'' otkrilo je da antocijan koji se nalazi u ljubičastom kukuruzu ima potencijal za borbu protiv pretilosti i dijabetesa.

Japanski znanstvenici utvrdili su kako je ljubičasti kukuruz dobar borac protiv upala, dok su američki znanstvenici utvrdili kako ova namirnica smanjuje krvni tlak. Znanstvenici sa Sveučilišta Hallym u Koreji kažu kako antioksidacijska svojstva pridonose zdravlju bubrega. Dva važnija antioksidansa pronađena u ljubičastom kukuruza su lutein i zeaksatinin štite oči od ozbiljnih bolesti. Istraživači tvrde da je dobar borac i protiv raka.

Zbog svega ovoga ne čudi što ga nazivaju superhranom i što se potencira njegova ponovna proizvodnja.

Foto: Zoom50.files.wordpress.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ljubičasti kukuruz Kukuruz Uzgoj


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer