Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarstvo
  • 11.10.2022. 09:00

Kukuruzni plamenac uništava i do 20 posto roda kukuruza

U cilju smanjenja brojnosti populacije kukuruznog plamenca primjenjuju se hemijske, biološke i mehaničke mjere zaštite.

Foto: Depositphoto/jovanjaric
  • 63
  • 8
  • 0

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je jedna od najznačajnijih štetočina u poljoprivrednoj proizvodnji. Intenzitet napada kukuruznog plamenca zavisi od visine vlažnosti i temperature. Niska relativna vlažnost u doba polaganja jaja može da izazove veliko smanjenje piljenja larvi.

"U vrijeme ubušivanja, gusjenica je veoma osjetljiva na nisku temperaturu i vlažnost, kao i starost biljke. Gusjenica grize stabljiku, pravi kokon u kome se pretvara u lutku. Masovan let leptira se javlja od polovine juna do polovine jula", ističe inženjer za zaštitu bilja Dejan Mujakić.

Masovan let leptira se javlja od polovine juna do polovine jula, ističe Mujakić

Prema njegovim riječima larve pričinjavaju štete ishranom, to jest ubušivanjem u stablu ili na klipu kukuruza, izgrizanjem prave splet vertikalnih hodnika, kada nastaje opasnost od lomljenja i slabljenja biljke i dovode do smanjenja prinosa. Mjesta ubušivanja predstavljaju otvoren ulaz za infekcije raznim vrstama plijesni, najčešće gljivica iz roda Aspergillus, Ffusarium, Penicillium. Na inficiranim klipovima se mogu stvoriti mikotoksini i kao takvi nisu bezbjedni za ljudsku i stočnu upotrebu.

Suzbijanje kukuruznog plamenca - insekta koji izaziva pad prinosa

"U usjevu paprike larve pričinjavaju štete ubušivanjem i takvi plodovi gube tržišnu vrijednost, a mjesta oštećenja su potencijalni izvori nastanka raznih vrsta truleži", kaže ovaj stručnjak.

Mjere suzbijanja

Savjetodavac naglašava da se u cilju smanjenja brojnosti populacije kukuruznog plamenca primjenjuju mehaničke, biološke i hemijske mjere suzbijanja. Od mehaničkih mjera treba koristiti duboko zimsko oranje i smanjen sklop biljaka u usjevu. Otuda je potrebno što niže sjeći stabljiku kukuruza za vrijeme berbe da bi se sa polja uklonio najveći procenat gusjenica i svu odloženu kukuruzovinu iskoristiti do maja iduće godine.

Značajan uticaj na kretanje brojnosti kukuruznog plamenca imaju paraziti i to parazitna osica iz roda Trichogramma kao i predatori.

Hemijske mjere treba primijeniti kada se utvrdi prag štetnosti kukuruznog plamenca koji je pet posto biljaka sa jajnim leglima kod sjemenskog kukuruza i kukuruza šećerca i 10 posto kod merkantilnog kukuruza.

"Najbolji rezultati se postižu primjenom preparata sa ovicidno - larvicidnim djelovanjem, na bazi aktivne materije hlorantraniliprol i indoksakarb", kaže Mujakić.

Najbolji rezultati se postižu primjenom preparata sa ovicidno - larvicidnim djelovanjem

Odrasli insekti Ostrinia nubilalis su svjetložute do sivo smeđe boje, a ženke su svjetlije i krupnije od mužjaka. Gusjenice su žućkaste sa tamnim pjegama do 25 milimetara dužine.

“Kod nas ima dvije-tri generacije godišnje. Ženke polažu jaja na naličju lista uz glavni nerv. Prezimljava u stadijumu odrasle gusjenice u kukuruzovini ili drugim biljnim ostacima. Pripada grupi polifagnih štetočina, a kod nas najviše štete nanosi usjevima kukuruza i paprike", kaže naš sagovornik.

Prinos može biti smanjen čak za petinu

Štete od kukuruznog plamenca mogu da budu baš velike i da dostignu čak i 20 posto prinosa. U zasade paprike ova štetočina zna da se premjesti kada je sušna godina. Suzbijanjem kukuruznog plamenca onemogućava se naseljavanje patogena prouzrokovča kukuruza i umanjuje mogućnost prisustva mikotoksina u zrnu kukuruza. Suzbijanjem prve generacije, dok je još moguć ulazak u parcele sa kukuruzom smanjuje se i potencijal štetočine za drugu generaciju.


Tagovi

Kukuruzni plamenac Ostrinia nubilalis Dejan Mujakić Piljenje larvi Polaganje jaja Mikotoksini Mere suzbijanja Insekti Smanjeni prinos


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.