Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 01.04.2019. 12:00

Kukuruz šećerac - agrotehničke mjere proizvodnje

Za proizvodnju kukuruza šećerca osim prostorne izolacije, udaljenosti od drugih vrsta kukuruza, važan je i plodored. Stručnjaci preporučuju da se na istoj površini  kukuruz šećerac sije tek nakon 2-3 godine. Dobri predusjevi za njega su leguminoze i strna žita, dok se sjetvom ranih hibrida može koristiti i kao drugi (postrni usjev) uz mogućnost navodnjavanja.

Foto: Despositphotos/branex
  • 914
  • 71
  • 0

Na većini poljoprivrednih gazdinstava proizvodnja kukuruza šećerca predstavlja dodatni izvor prihoda. Prednosti te proizvodnje su poznata agrotehnika, jednostavan i lakši način ljudskog rada, te postojanje tržišta za taj proizvod. Međutim, prema riječima diplomiranog inženjera ratarstva Milenka Đurića, provršine za proizvodnju treba odrediti u odnosu na mogućnosti i resurse pojedinog gazdinstva.

Za proizvodnju kukuruza šećerca osim prostorne izolacije, udaljenosti od drugih vrsta kukuruza najmanje 100 metara, važan je i plodored. Stručnjaci preporučuju da se na istoj površini  kukuruz šećerac sije nakon 2-3 godine. Dobri predusjevi za njega su leguminoze i strna žita, dok se sjetvom ranih hibrida može koristiti i kao drugi (postrni usjev) uz mogućnost navodnjavanja.

Prije đubrenja obavezno uraditi analizu zemljišta

Kada je riječ o zemljištu, osnovna obrada za tu kulturu obavlja se na dubinu od 30 centimetara u jesen ili u proljeće i to 7-10 dana pred sjetvu, na vlažnim zemljištima, nagnutim terenima ili parcelama gdje postoji opasnost od poplava. Predsjetvena priprema obavlja se u proljeće pri čemu treba paziti da se ne napravi predubok sjetveni sloj.

Prije početka đubrenja, u proizvodnji kukuruza šećerca treba obaviti agrohemijsku analizu zemljišta, pa na osnovu njenih rezultata đubriti usjeve. Ukoliko analiza nije provedena, šećerac dobro reaguje na unos 30 tona stajnjaka po hektaru i 400 kg/ha NPК (10:30:20) zaoranog u jesen i na prihranu sa 300-400 kg/ha КAN-a (27%N). Prihrana se obavlja u dva puta, prvi put kad je kukuruz visine 10-15 cm i drugi put kada dostigne visinu 40-50 centimetara. Pri upotrebi đubriva mora se paziti jer veća količina azotnih đubriva može da utiče na kasnije zrenje, dok veća količina fosfora i kalijuma izaziva ranije zrenje. To je veoma važno zbog izbora vremena berbe za tržište.

Usjevi se moraju redovno navodnjavati i kultivirati

Sjetva se obavlja sukcesivno od 1. aprila do sredine jula. Sukcesivna sjetva omogućuje duži period berbe svježih klipova i prisustva na tržištu kombinovanjem rokova sjetve i hibrida različitih grupa zrenja. Optimalna dubina sjetve je 4-5 centimetara. Rani hibridi se siju na međuredni razmak od 20-21cm, a kasniji se siju na 24-25cm. Zbog skupog sjemena sjetvu je najbolje obaviti pneumatskom ili dobro podešenom mehaničkom siejalicom. Na tržištu postoji veći broj domaćih i stranih hibrida kukuruza šećerca.

Kada je riječ o njezi usjeva, navodnjavanje je osnovni preduslov za uzgajanje kukuruza šećerca, zato što omogućava stabilnost proizvodnje i povećava prinos. Кultiviranje je takođe veoma važno i treba ga uraditi zajedno sa prihranom. Zaperke koji se pojave na biljkama ne treba kidati.

Konzumira se svjež, pečen ili kuvan

Kukuruz šećerac se bere u jutarnjim satima kada je u njemu sadržaj šećera najveći. Bere se ručno, na manjim površinama, mada na većim površinama to može da se radi i pomoću mehanizacije. Šećerac se bere sa komušinom i tako iznosi na tržište. Ovaj kukuruz se konzumira svjež, kuvan ili pečen, a takođe se može i konzervirati, marinirati i zamrzavati.

Kukuruz šećerac se od štetnih insekata, žičara i kukuruznog plamenca štiti primjenom insekticida. Zaštita od korova se obavlja herbicidima koji se koriste u merkantilnoj proizvodnji sa posebnim osvrtom na preparate koji se upotrebljavaju protiv divljeg sirka. Njih treba primjenjivati u manjim dozama. Stručnjaci savjetuju da se na manjim površinama zaštita od korova obavlja mehaničkim kultiviranjem i ručnim okopavanjem. Zaštitu od ptica treba provesti postavljanjem strašila i drugih uređaja za njihovo rastjerivanje.

Ptice pojedoše zasijano sjeme - kako ih otjerati?


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Šećerac Agrotehničke mjere Zemljište Sjetva Berba Đubrenje Njega Zaštita Milenko Đurić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁