Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mješovit uzgoj
  • 01.05.2024. 10:30

Kukuruz i grah na jednom polju: Koje su prednosti i mane ove kombinacije?

Grah koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uvjetima, možete imati koristi od dušika koji grah fiksira. No, na koje poteškoće možete naići?

Foto: Karolina Rastija
  • 98
  • 11
  • 0

Kukuruz i grah dobro se nadopunjuju. Znaju to dobro naši stari koji su ga ručno sijali, iako to neki još i danas rade. No, uz prednosti, postoje i nedostaci kojih poljoprivrednici moraju biti svjesni, piše Agrarheute. Naime, grah koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uvjetima, možete imati koristi od azota koji grah fiksira.

Slični su im rokovi sjetve i berbe stoga se oba usjeva mogu sijati i žeti u kratkom vremenu razlike. Grah vrlo brzo prekrije tlo u usporedbi s kukuruzom pa se smanjuje rizik od erozije i korova. Osim toga, predstavlja živi malč te stvara mikroklimu za zadržavanje vlage na tlu, a njegova "dlakava" loza odbija štetnike.

Sjetva se vrši kada je temperatura tla 10 ºC u aprilu u kontinentalnim uvjetima, dok u mediteranskom podneblju sjetva se može obaviti znatno ranije. Najbolje vrijeme je konac aprila pa do sredine maja, jer tako izbjegavamo kasne proljetne mrazove. Kada kukuruz naraste oko pet centimetara visine, kraj svake stabljike posadite po dva do tri zrna graha.

Može vezati i 25 kg azota po hektaru

Prednost ovog uzgoja je manji rizik od gubitka fosfora i azota kod uzgoja ove kombinacije nego kod jedne kulture jer u tlu ostaje manje hranjiva. Time se smanjuje rizik od ispiranja azota ili fosfora u podzemne vode, potoke ili jezera. Portal napominje kako i oprašivači bumbari imaju koristi od dugog razdoblja cvatnje graha. Međutim, on je toliko dubok da druge divlje pčele ne mogu doći do nektara u dnu.

Osim toga, možda čak i najvažnija prednost ovakve sadnje je što je grah mahunarka i veže azot iz zraka. Kvržične bakterije moraju se prirodno pojaviti na tom mjestu. Poznata cjepiva koja se koriste, primjerice na soji, ne mogu ih zamijeniti. Prema Centru za poljoprivrednu tehnologiju (LTZ) Augustenberg, Baden-Württemberg, gnojidba azotom u kukuruzu može se smanjiti za otprilike polovinu bez gubitka prinosa suhe tvari. Na slabo snabdjevenim lokacijama grah je, tvrde, uspio fiksirati do 25 kg azota/ha iz zraka. 

Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje se međusobno pomažu

Međutim, Agencija za obnovljive izvore (FNR) otkrila je da zrna graha ne fiksiraju atmosferski azot na mjestima s visokom snabdjevenošću ovim elementom. Pod tim uvjetima, grah se takmiči s kukuruzom za raspoloživi azot i ukupni prinosi se smanjuju. Na položajima koji su dobro snabdjeveni hranjivima, prinosi su manji nego pri samostalnom uzgoju kukuruza.

Najveća poteškoća je kod korištenja sredstava za zaštitu bilja jer ona moraju biti odobrena i kompatibilna za obje kulture. Ako su uvjeti posebno dobri za rast, može doći i do poteškoća s berbom kukuruza jer se stabljika graha mota i može doći do zagušenja i kvara stroja.


Tagovi

Sjetva graha Sjetva kukuruza Visoki grah Fiksacija azota Kombinirana sjetva


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]