Pretraga tekstova
Grah koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uvjetima, možete imati koristi od dušika koji grah fiksira. No, na koje poteškoće možete naići?
Kukuruz i grah dobro se nadopunjuju. Znaju to dobro naši stari koji su ga ručno sijali, iako to neki još i danas rade. No, uz prednosti, postoje i nedostaci kojih poljoprivrednici moraju biti svjesni, piše Agrarheute. Naime, grah koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uvjetima, možete imati koristi od azota koji grah fiksira.
Slični su im rokovi sjetve i berbe stoga se oba usjeva mogu sijati i žeti u kratkom vremenu razlike. Grah vrlo brzo prekrije tlo u usporedbi s kukuruzom pa se smanjuje rizik od erozije i korova. Osim toga, predstavlja živi malč te stvara mikroklimu za zadržavanje vlage na tlu, a njegova "dlakava" loza odbija štetnike.
Sjetva se vrši kada je temperatura tla 10 ºC u aprilu u kontinentalnim uvjetima, dok u mediteranskom podneblju sjetva se može obaviti znatno ranije. Najbolje vrijeme je konac aprila pa do sredine maja, jer tako izbjegavamo kasne proljetne mrazove. Kada kukuruz naraste oko pet centimetara visine, kraj svake stabljike posadite po dva do tri zrna graha.
Prednost ovog uzgoja je manji rizik od gubitka fosfora i azota kod uzgoja ove kombinacije nego kod jedne kulture jer u tlu ostaje manje hranjiva. Time se smanjuje rizik od ispiranja azota ili fosfora u podzemne vode, potoke ili jezera. Portal napominje kako i oprašivači bumbari imaju koristi od dugog razdoblja cvatnje graha. Međutim, on je toliko dubok da druge divlje pčele ne mogu doći do nektara u dnu.
Osim toga, možda čak i najvažnija prednost ovakve sadnje je što je grah mahunarka i veže azot iz zraka. Kvržične bakterije moraju se prirodno pojaviti na tom mjestu. Poznata cjepiva koja se koriste, primjerice na soji, ne mogu ih zamijeniti. Prema Centru za poljoprivrednu tehnologiju (LTZ) Augustenberg, Baden-Württemberg, gnojidba azotom u kukuruzu može se smanjiti za otprilike polovinu bez gubitka prinosa suhe tvari. Na slabo snabdjevenim lokacijama grah je, tvrde, uspio fiksirati do 25 kg azota/ha iz zraka.
Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje se međusobno pomažu
Međutim, Agencija za obnovljive izvore (FNR) otkrila je da zrna graha ne fiksiraju atmosferski azot na mjestima s visokom snabdjevenošću ovim elementom. Pod tim uvjetima, grah se takmiči s kukuruzom za raspoloživi azot i ukupni prinosi se smanjuju. Na položajima koji su dobro snabdjeveni hranjivima, prinosi su manji nego pri samostalnom uzgoju kukuruza.
Najveća poteškoća je kod korištenja sredstava za zaštitu bilja jer ona moraju biti odobrena i kompatibilna za obje kulture. Ako su uvjeti posebno dobri za rast, može doći i do poteškoća s berbom kukuruza jer se stabljika graha mota i može doći do zagušenja i kvara stroja.
Tagovi
Sjetva graha Sjetva kukuruza Visoki grah Fiksacija azota Kombinirana sjetva
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.