Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 31.05.2023. 18:00

Koji su razlozi za ljubičasti list kukuruza?

Mnogo je razloga za nastanak promjene obojenosti na listovima kukuruza. Do ove pojave često dovodi nedostatak fosfora uz trenutne vremenske prilike

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 260
  • 25
  • 0

Nedavno ste nam pisali o tome kako ste na listovima mladog kukuruza zapazili promjenu boje. Često se radi o pojavi ljubičaste obojenosti donjih listova koju prati usporen rast biljka.

Mnogo je faktora koji dovode do toga, a najznačajniji su poremećaji u ishrani i pH reakcija zemljišta.

Ponekad možemo vidjeti da je cijela parcela dobila karakterističnu boju. Mogu biti zahvaćeni tek dijelovi listova, ali i cijele biljke. Pored kukuruza često se javlja i na soji. 

Zašto je važan fosfor?

Uloga ovog minerala je da čuva i prenosi energiju nastalu fotosintezom, a koja se koristi u procesima rasta i reprodukcije. Dobra snabdjevenost potiče rast korijena, mladih biljaka, bolja je iskorištenost vode, podstiče ranije zrenje i povećava se prinos. Njegov nedostatak usporava porast usjeva i umanjuje prinos.

Simptomi se ispoljavaju na donjim listovima duž rubova, a na kraju cijeli list postaje ljubičast. Kod jake pojave oni odumiru. Novi listovi su zeleni. Korijen mladih biljaka je slabo razvijen, a fosfor slabo pokretan u zemljištu.

Da li je samo jedan uzrok?

Kada pričamo o uzroku najčešće se spominje nedostatak fosfora koji može nastati zbog manjka hraniva u zemljištu, zbog toga što se nalazi u obliku kojeg biljke ne mogu da usvoje ili djelovanja antagonističkih minerala. Važnu ulogu u nastanku promjene obojenosti imaju pH reakcija zemljišta i vremenske prilike, ali i ostaci pesticida, napad insekata, oštećenja prilikom okopavanja.

24 praktične preporuke u gospodarenju tlima kao odgovor na klimatske promjene

Kukuruz troši fosfor u velikim količinama. Kad ima šest do osam listova i pokazuje obojenost to nam govori da se sigurno radi o nedostatku ovog elementa. Kisela pH reakcija zemljišta i hladnoća onemogućavaju biljkama da ga usvoje. Velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura djeluje stresno na usjev, a to je slučaj u ovoj godini. Dodatno će manifestiranju doprinijeti ako se radi o zbijenom zemljištu, većoj vlažnosti. Potrebno je paziti i na plodored. Poslije nekih kultura veća je vjerovatnoća da će se javiti. Takav je slučaj sjetve poslije šećerne repe ili soje.

Sačekajte toplije vrijeme

Kako je najčešće posljedica hladnog talasa, bolje je sačekati toplije dane. Kukuruz se brzo oporavi, posebno ako nije zahvaćena velika lisna površina i ako ste dodali dovoljno đubriva pri startnoj gnojidbi.

U slučaju da je potrebno primijeniti đubriva bogata fosforom, trebate znati da je on slabo pokretan i da će biti dostupan samo u plitkom površinskom sloju ako se primjeni na površini zemlje. Postoje drugi načini snabdijevanja poput: sistemom za navodnjavanje, injektiranjem, folijarnom primjenom. Obratite pažnju i na prisustvo štetočina.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ljubičast kukuruz Ljubičasti usjevi Listovi kukuruza Fosfor Nedostatak fosfora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.