Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogledna polja
  • 29.05.2024. 10:30

Kod Đure u polju 37 sorti pšenice, očekuje visoke prinose i ministar zadovoljan

"Teško je danas i zamisliti poljoprivrednu proizvodnju bez primjene agrotehničkih mjera", kađe Đuro koji se 40 godina bavi poljoprivredom.

Foto: MPŠV RS
  • 125
  • 37
  • 0

Na imanju Đure Cvijića u Kladarima kod Srpca prikazan je ogled sa 37 sorti pšenice, pet sorti tritikalea i 14 ječma, u okviru manifestacije "Dani polja strnih žita". Ovaj domaćin bavi se poljoprivrednom proizvodnjom oko 40 godina, a kako kaže, prije oko dvije decenije je počeo primjenjivati agrotehničke mjere i ogledne sorte pšenice i drugih vrsta žita.

"Pšenica kao biljka postaje izuzetno zahtjevna. One nekadašnje koje smo uzgajali, rod se kretao od četiri do šest dona po hektaru, a sada mi tražimo osam i više tona. Teško je danas i zamisliti poljoprivrednu proizvodnju bez primjene agrotehničkih mjera koje podrazumijevaju upotrebu đubriva, zaštitu lista, klasa, te uništavanje trave", naveo je Cvijić te dodao da onaj ko ne uloži ne treba ništa očekivati.

Prinosi do 9 t/ha

Još je rano nagađati o prinosima, no ako se nastavi kišni period, koji je dobar za pšenicu koja je u zadnjoj fazi kada vrši nalijevanja zrna, a gdje dobijamo i hektolitarsku masu, mogli bi se očekivati iznadprosječni prinosi. 

"Mislim da bi prinosi trebali biti osam i devet tona, ako govorimo o pšenicama",  naveo je viši stručni saradnik za oglede u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Aleksandar Majkić, te dodao da interesovanje za oglednim poljima raste svake godine, kako sjemenskih kuća, tako i proizvođača, Ove godine u ogledima je oko 60 sorti strnih žita i 15 sjemenskih kuća. 

Očekuju se dobri prinosi (Foto: Facebook/Bc sjeme doo, BiH)

"Suština je da sjemenske kuće iz cijele palete genetskog materijala izaberu ono što je najbolje za ovo područje kako bi prinos bio što bolji i da to plasiraju na naše tržište. Za sada ovdje stanje obećava", kaže Majkić.

Najodrživije sorte

Žetva se očekuje krajem juna. Prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Save Minića, bila je ovo prilika i da se proizvođači informišu o primjeni agrotehničkih mjera u poljoprivredi, ali i sortama koje su najotpornije za ovo podneblje te izrazio zadovoljstvo što se povećavaju površine na kojima se ove mjere primjenjuju.

Prilika da se proizvođači informišu o primjeni agrotehničkih mjera

"Dani polja strnih žita su prilika da se poljoprivredni proizvođači na licu mjesta upoznaju sa sortama i kulturama koje su najodrživije na ovom podneblju, kao i da vidimo dokle su došla naučna i tehnička dostignuća kada je riječ o mjerama u poljoprivredi", rekao je Minić te naveo da se ove godine očekuje cijena od oko 0,40 KM. 


Tagovi

Dani polja strnih žita Uzgoj pšenice Prinosi pšenice Đuro Cvijić Savo Minić Aleksandar Majkić Ogledna polja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.