Mogu li eventualne padavine u septembru dovesti do povoljnijih uslova za nalijevanje zrna i poboljšanje kvaliteta?
Soja je trenutno u fenofazi nalijevanja zrna. Kao i kod drugih kultura, ovogodišnje vremenske prilike odrazit će se na prinos i kvalitet. Kritični periodi za soju su faza cvjetanja i nalijevanja mahuna, odnosno butonizacije, navodi Jelena Bjelica, iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.
"Zavisno od toga u kojoj fazi je cvjetanje i nalijevanje zrna soje prekinuto visokim temperaturama, shodno tome dolazi do različitih problema", kaže savjetodavac.
Kako pojašnjava, s jedne strane dolazi do odbacivanja cvjetova, odnosno abortiranja soje, pri temperaturama iznad 38°C, i samim tim nema formiranja mahuna. S druge strane, ako je soja i počela sa formiranjem mahuna, postavlja se pitanje u kojoj mjeri je zrno naliveno.
Soja cvjeta po etažama, tzv. spratno cvjetanje, tako da donji sprat formira mahunu i ona će se razvijati, ali gornji ostaju prazni. Ako dođe do povoljnih uslova, ona nastavlja formiranje cvjetova i mahuna. S obzirom na to da nisu postojali preduslovi za ostvarenje visokog prinosa, i pored šturih i nedovoljno nalivenih zrna, očekuje se i smanjenje sadržaja proteina.
Dakle, pored slabog prinosa, loš je kvalitet sjemena. Uslijed suše ni kvržične bakterije nisu mogle obavljati aktivnost ni na zemljištima sa povoljnom pH vrijednošću.
Jedno od pitanja koje proizvođači često postavljaju je i mogu li eventualne padavine u septembru dovesti do povoljnijih uslova za nalijevanje zrna i poboljšanje kvaliteta? No, Bjelica nema dobre vijesti ni u ovom slučaju. Kako ističe, to bi moglo dovesti do retrovegetacije, što je nepovoljno.
"Jer, soja nastavlja sa formiranjem cvjetova na vrhu stabljike da bi biljka osigurala bilo kakvo sjeme za reprodukciju, ali u konačnici to samo može otežati žetvu, poskupiti proizvodnju zbog neophodnosti primjene defolijanata, kako bi se vegetacija nasilno prekinula i žetva obavila", pojašnjava Bjelica.
Ne brinite za predsjetvenu pripremu zemljišta: Evo šta kažu agrometeorolozi
Početak žetve u nekim krajevima se može očekivati uskoro, dok će na pojedinim lokalitetima žetva početi kroz period od 20 dana, što je uslovljeno sortom, vremenom sjetve, samim lokalitetom, kao i vremenskim prilikama koje bi taj početak eventualno mogle prolongirati.
Tagovi
Autorica