• Kukuruzna zlatica
  • 02.04.2019. 16:00

Kako suzbiti kukuruznu zlaticu

Važno mjesto u suzbijanju ove štetočine zauzimaju agrotehničke i kemijske mjere, te uzgoj tolerantnih hibrida.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 296
  • 33
  • 0

Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) je najznačajnija štetočina kukuruza te je bitno znati kako se nositi s njom i kako ju suzbiti.

Važno mjesto u suzbijanju ove štetočine zauzimaju agrotehničke i kemijske mjere te uzgoj tolerantnih hibrida.

Mjere suzbijanja 

Agrotehničke mjere

Agrotehničke mjere su najvažnije u suzbijanju kukuruzne zlatice i u njih ubrajamo plodored, đubrenje, obrada tla, način te vrijeme sjetve. Ove mjere uglavnom sprječavaju razvoj ličinki.

Plodored je mjera koja se često koristi, te je i najučinkovitija u suzbijanju kukuruzne zlatice. Pojava zlatice se može spriječiti izbjegavanjem ponovljene sjetve kukuruza, budući da one za odlaganje jaja u augustu biraju parcele zasijane kukuruzom. Da bi se spriječila pojava kukuruzne zlatice, važno je poštivati trogodišnji ili četverogodišnji plodored. Ponovljena sjetva u sljedećoj godini osigurava hranu ličinkama koje izlaze iz jaja tijekom maja i juna.

Đubrenjem se poboljšava regeneracija oštećenog korijena, odnosno smanjuju se štete. Obrada tla u jesen dovodi do mehaničkih oštećenja jaja, te promjene njihovog vertikalnog rasporeda u tlu (jedan dio jaja se prebacuje na površinu te se ona smrznu).

Uzgoj tolerantnih hibrida je jedna od agrotehničkih mjera. Izabrani hibridi moraju biti dobro prilagođeni uvjetima uzgoja i odlikovati se jako razvijenim korijenovim sustavom. Takvi hibridi tolerantniji su na napad ličinki kukuruzne zlatice.

Praćenje ove značajne štetočine možemo raditi pomoću feromonskih mamaca, žutih ljepljivih ploča ili pregledom (ocjenom) oštećenja korijena kukuruza.

Feromonski mamci su sintetizirani seksualni atraktanti koji mirisom privlače imaga kukuruzne zlatice.  Atraktanti mogu biti: hranidbeni, atraktanti ovipozicije te seksualni. Kod ove štetočine je prisutna i sposobnost pri pronalasku partnera i hrane što je korišteno u izradi atraktanata. Imago bude privučen mirisom feromona, dolijeće i lijepi se na dio mamca koji je iznutra premazan nesušivim ljepivom. Kritičan broj je ulov 3-5 imaga po danu.

Žute ljepljive ploče služe u svrhu monitoringa, te suzbijanja štetnih insekata. Žuta boja je jako privlačna velikom broju insekata, a pogotovo kukuruznim zlaticama. Ploče su premazane kvalitetnim entomološkim ljepilom na koje se zalijepe štetočine. Ploče također mogu biti umočene u insekticid. Zlatice privučene na žutu ploču ostaju zalijepljene ili ih insekticid ubije. Kritičan broj kod ulova kukuruzne zlatice na žute ljepljive ploče je 42 imaga u roku od tjedan dana.

Feromonski mamac u unutrašnjosti parcele na kukuruznoj stabljici (Slika: E. Raspudić – PFOS)
Žuta ljepljiva ploča (Foto: E. Raspudić – PFOS)

Kemijske mjere

Kemijske mjere su dozvoljene pri uzgoju kukuruza u konvencionalnoj i integriranoj proizvodnji. Posebnu pozornost prije sjetve kukuruza za suzbijanje kukuruzne zlatice trebaju obratiti mali proizvođači koji uzgajaju kukuruz u monokulturi više od dvije godine. Odabir sjemena tretiranog protiv kukuruzne zlatice i primjena feromonskih mamaca mogu doprinijeti smanjenju populacije te štetočine.

Opaska: Obilaskom terena uočeno je da pojedini poljoprivrednici i dalje pale ostatke kukuruzovine uvjereni da će tim postupkom uništiti kukuruznu zlaticu. Paljenje kukuruzovine neće uništiti spomenutu štetočinu, već prethodno navedene mjere suzbijanja.

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj

Prema Geecu 6, zabranjeno je spaljivanje žetvenih ostataka!!! 

Autor: Marko Borić, mag. ing. agr., Ministartsvo poljoprivrede

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta... Pročitaj više »

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Kukuruz Kukuruzna zlatica Zaštita Štetočine Mjere zaštite

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi