Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 10.03.2021. 10:00

Kako suzbiti korove u strnim žitima i koji su uslovi čiste parcele?

Sa dolaskom finog vremena, budi se vegetacija, ali pored usjeva niču i korovske biljke. Prvi uslov da parcela bude u dobrom stanju je da se posije čisto sjeme.

Foto: Depositphotos/Fotografiche
  • 74
  • 129
  • 0

Pravo vrijeme da se počne sa suzbijanjem korovskih biljaka na parcelama koje su zasijane pšenicom i ječmom je kada one počnu da se bokore. To je period kada ugrožavaju ratarske kulture pa je preporuka da se tada primjene herbicidi.

"U zavisnosti od vremenskih uslova i perioda sjetve, pšenica i ječam se nalaze u različitim fazama nicanja, ali sa porastom temperature, počinju da rastu i korovi. Najbolje razdoblje za njihovo uništavanje je kada dostignu rast između prvog i drugog koljenceta", kaže stručnjak Milena Dražić i dodaje da imaju negativan uticaj na razviće usjeva jer prije svega oduzimaju mineralne hranjive materije i vlagu iz zemljišta i na taj način im se onemogućava normalan rast.

Parcela bez korova uz čist sjemenski materijal

Otežana žetva, smanjeni prinosi, ali i pojava neželjenih biljnih vrsta u narednom sjetvenom ciklusu, samo su dio problema koji može nastati. Njihovim uništavanjem suzbijaju se i razne bolesti koje se mogu javiti u usjevima, a smanjuje se i populacija štetočina. 

"Ipak, prvi preduslov da bi parcela bila bez korova je čist sjemenski materijal, a to znači da ne sadrži primjese korovskih biljaka. Zbog toga je bitno da se u dužem vremenskom periodu koristi provjereno sjeme i uz primjenu agrotehničkih mjera, moguće je smanjiti zakorovljenost na njivi." 

Uništavanjem korova suzbijaju se i razne bolesti usjeva (foto: Sanja Dovečer)

"Najznačajnije mjere suzbijanja su hemijske. Izbor će prije svega zavisiti u kojoj fazi se nalaze usjevi, ali i koji je korov u pitanju. Svaki herbicid ima različit spektar djelovanja u strnim žitima pa se mora voditi računa da li je riječ o uskolisnim ili širokolisnim. U tim slučajevima moguće je upotrijebiti preparate koji sadrže jednu ili više aktivnih materija ili se koristi njihova kombinacija", kaže naša sagovornica i dodaje da se herbicidi primjenjuju od momenta sjetve pa do pojave takozvanog drugog koljenceta.

"Mali broj preparata primjenjuje se do pojave zastavičara. Bitno je i da se zna da žito može biti osjetljivo na herbicide. Ovas je, na primjer, veoma osjetljiv i mogu se koristiti samo sredstva sa dvije aktivne komponente i to fluroksipir-meptil-heptil i bentazon." 

Raž takođe reaguje na dejstvo herbicida dok je kod ječma i pšenice moguće upotrijebiti veći broj preparata za suzbijanje korova. Za smanjenje parazitskih biljaka u usjevima veoma je važan način obrade zemljišta, plodored, sjetva i đubrenje. 

Početkom marta obaviti prihranu

Sadašnje stanje ozimih strnih žita je relativno dobro, a biljke su u različitim fazama bokorenja. Niske temperature tokom februara, kada nije bilo snijega, djelimično su oštetile listove žitarica pa je uočeno da je na nekim parcelama došlo do izmrzavanja mladih listova.

Žuta patuljavost ječma, virus kojega prenosi više od 20 vrsta lisnih ušiju

Stepen oštećenja je nesrazmjeran i zavisi od položaja parcele, lokaliteta i sorte. Krajem drugog i početkom trećeg mjeseca bitno je da se obavi prihrana kako bi se stanje biljka popravilo. Sada slijedi period kada će usjevi odbaciti izmrznute listove, a nakon toga trebalo bi pratiti i pravovremeno reagovati da bi se zaštitili od bolesti i štetpočina.   


Tagovi

Strna žita Korovi Suzbijanje korova Herbicidi Žućenje žita Faza bokorenja


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁