Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva uljarica
  • 28.03.2022. 07:30

Kako se uzgaja lanik - nezahtjevna alternativna uljarica?

Ne zahtijeva velika ulaganja, a daje veoma cijenjeno višenamjensko ulje. Otporan je na bolesti i štetočine. Može da se uzgaja u organskoj proizvodnji

Foto: Wikimedia commons/Krzysztof Ziarnek, Kenraiz
  • 81
  • 37
  • 0

Lanik ili kamelina Camelina sativa predstavlja alternativnu sirovinu za proizvodnju ulja i pripada porodici kupusnjača. Potiče iz centralne Azije i Evrope. Izuzetan je prirodni izvor nezasićenih masnih kiselina. Uzgajao se prije 3.000 godina u Evropi. Do 2. svjetskog rata ulje od lanika se upotrebljavalo kao jestivo, posebno u Njemačkoj, Skandinaviji i Rusiji, i za osvjetljenje. Potisnuli su ga suncokret i uljana repica.

Odlikuje se kratkom vegetacijom zbog čega se može uzgajati postrno. Tolerantan je na štetočine i bolesti, zahtjeva skromna ulaganja i pogodan je za organsku poljoprivredu. Također i za remedijaciju zemljišta koja su zagađena teškim metalima, prvenstveno kadmijem. To je biljna kultura niskih ulaganja.

Ulje je izuzetno kvalitetno i dobiva se hladnim postupkom, a može se upotrebljavati na više načina: jestivo, za osvjetljenje i kao biogorivo. Sjeme sadrži do 44 posto ulja i do 42 posto proteina. Odlikuje se visokim sadržajem aminokiselina te omega-3, omega-6 i omega-9 masnih kiselina.

Primjenjuje se i u narodnoj medicini za liječenje upala, čira na želucu, opekotina, rana. Uljne pogače se koriste za ishranu stoke i ribe. Stabljike služe za proizvodnju vlakana.

Odličan je kao pčelinja paša, jer rano cvjeta. Pokazao se dobar i kao zelenišno đubrivo.

Karakteristike biljke

Visina stabla se kreće od 30 do 100cm, a stabljika odrveni na kraju vegetacije. Listovi su dugi do šest centimetara i imaju oblik strelice. Dvospolni cvjetovi su sakupljeni u cvasti. Plod je komuša u kojoj se formira do deset sjemenki. U jednom kilogramu sjemena nalazi se oko 400.000 sjemenki.

Sjemenke su vrlo sitne (Foto: WikimediaCommons/Marie PORTAS)

Sjetva lanika

Ima kratku vegetaciju, od 80 do 100 dana. Može da se uzgaja sve do 1.400 metara nadmorske visine. Ne odgovaraju mu teška, zbijena zemljišta, kao ni zabarena. Tek poslije tri ili četiri godine može doći na istu parcelu. Ne uzgaja se poslije kupusnjača, a dobar predusjev su žitarice.

Zahtijeva dobru predsjetvenu pripremu, jer ima sitno sjeme. Nije potrebno duboko oranje. Nema velike zahtjeve prema biljnim hranivima, ali plodna zemljišta i đubrenje obezbjeđuju više prinose.

Sjetva se obavlja u više termina - proljetna čim se može ući u parcelu, postrna poslije skidanja glavnog usjeva, a jesenja od sredine oktobra do početka decembra. Ne podnosi suviše vlažno zemljište. Klija već na temperaturi od 3ºC, a može da podnese temperaturu do -11ºC. Sušu podnosi bolje od drugih uljarica.

Količina sjemena se kreće od 5 do 10 kilograma po hektaru. Dubina sjetve je od 0,5 do 1cm. Međuredni razmak se kreće od 12 do 25cm. Ne sijati na zakorovljenom zemljištu. Vrsta je osjetljiva na veliki broj herbicida i ne zahtijeva specifične mjere njege.

Žetva lanika

Žetva se može obavljati ručno, ali i kombajnima. Njegova prednost je što komušice ne pucaju, ali se sjeme poslije žetve mora dosušivati na sadržaj vlage do osam posto kako bi se moglo skladištiti. Prinos se kreće od 500 do 2.700 kilograma po hektaru.

Korištene fotografije podliježu Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Lanik Kamelina Camelina sativa Uljarica Sjetva uljarica Karakteristike biljke Ulje kameline


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenula je vegetacija. Baš je rano. U slučaju mrazeva voću se ne piše dobro. Naročito breskvama i šljivama koje su počele da cvjetaju.