Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana usjeva
  • 14.05.2023. 07:30

Kako primjeniti tečna đubriva?

Biljke bolje usvajaju i iskorištavaju tečna đubriva, a primjena do šestog lista kukuruza povećava prinos. Na šta paziti?

Foto: Depositphotos/andov
  • 233
  • 47
  • 0

Osoka (gnojnica) i tekući stajnjak mogu se primjenjivati kod uzgajanja kukuruza, ali i drugih kultura. Postavljaju se pitanja kada se primjenjuju i u kojoj količini.

Po dejstvu i usvajanju materija koje sadrže sličniji su mineralnim đubrivima nego krutom stajnjaku. Sadrže manje suhe materije. Biljke mnogo bolje iskoriste minerale i hranjive materije, jer se nalaze u pristupačnijim oblicima. Tečni stajnjak se tradicionalno primjenjuje prije sjetve, a kako bi spriječili brzu konverziju amonija u azot, često se dodaju inhibitori nitrifikacije. Međutim, kada se dodavanje obavlja do faze šest listova, tada možemo izostaviti primjenu navedenih inhibitora. Primjena se prilagođava najvećim potrebama biljke kukuruza za hranjivim materijama i smanjuje gubitak azota što pozitivno utiče na razvoj klipa.

Gnojnica je fermentirani urin životinja koja curi kroz stelju. Prosječno 1000 l goveđe gnojnice sadrži do 4,5 kg azota po 1 m³ i do 7 kg kalijevog klorida (K2O), dosta cinka, bora, manje fosfora i drugih mikroelemenata. Tečni stajnjak ima oko 4 kg azota i kalija, do 3 kg fosfora, značajne količine kalcija, sumpora, magnezija, natrija, cink i druge mikroelemente.

Neophodna namjenska mehanizacija

Na vrijeme primjene uticaće brojni faktori: od količine kojom raspolažemo, opreme za primjenu, vrste usjeva, kvaliteta zemljišta, širine guma, pritiska u njima, tipa mehanizacije do temperature. Navedena tekuća đubriva možemo primijeniti prije sjetve ozimih usjeva, prije proljetne obrade zemljišta kod proljetne sjetve, poslije proljetne kosidbe livada, poslije žetve na žetvenim ostacima kako bi se ubrzala njihova razgradnja i u toku vegetacije kukuruza i drugih kultura, najčešće korjenastih.

Kada se primjenjuju u toku vegetacije neophodno je koristiti odgovarajuću opremu koja omogućava aplikaciju u međuredni prostor.

Prije primjene - analiza

Prilikom primjene potrebno je voditi računa da ne dođe do unošenja prekomjerne količine azota. Kako bi osigurali optimalnu količinu đubriva prije primjene, kada je kukuruz u fazi od četiri do šest listova, potrebno je sakupiti uzorke listova i uraditi analizu minimalnog azota.

Unošenjem tekućeg đubriva i njegovim ukopavanjem smanjuje se količina herbicida, jer se istovremeno obavlja i okopavanje usjeva. Za uspješnost ove operacije su neophodne precizne motičice koje se mogu približiti biljkama, a da ih ne oštete. Unosi se na dubinu 15 do 20 cm i na udaljenost od 35 cm gdje je zona rasta korijena.

Ne preporučuje se folijarna prihrana

Primijenjena količina će zavisiti od kvaliteta i vrste gnojnice ili tekućeg stajnjaka, rezultata analize i navedenih faktora. Folijarna prihrana se ne preporučuje iz sanitarnih razloga, a kada se to radi neophodno je da se razrijedi s vodom, najčešće u odnosu 1:3 (4).


Tagovi

Osoka Gnojnica Tečni stajnjak Prihrana kukuruza Primjena gnojnice Primjena osoke Mehanizacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !