Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pri kraju
  • 12.07.2023. 09:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Kakav je kvalitet ovogodišnjeg roda posavske pšenice?

Ovih dana žetva pšenice će biti završena u cjelosti. Prinosi su niži, šta je s kvalitetom?

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 267
  • 50
  • 0

Na području Posavine, najveće žitnice u Federaciji BiH,  žetva pšenice završena je na oko 90 posto površina, dok je žetva ječma u cjelosti završena prethodnih dana.

Blaga zima, niske temperature u proljetnim mjesecima i prekomjerne padavine dale su naslutiti da će prinos ozimih kultura biti niži u odnosu na prethodnu godinu. Ponajprije se to vidjelo na ozimom ječmu, gdje je prosječan prinos iznosio 2,5 t/ha, sa slabijim sadržajem proteina i hektolitarskom masom.

Kada je riječ o merkantilnoj pšenici, prinosi su niži 30-40 posto u odnosu na prosječan prinos. Na niži prinos pšenice utjecale su visoke padavine u fazi klasanja, što je dovelo do ometanja cvatnje i oplodnje, a naknadni toplotni udari doveli su do prijevremenog dozrijevanja usjeva.

"Takva pšenica ispoljava lošiji kvalitet, te sitna i štura zrna. Sadržaj proteina iznosi 11-13 posto, a hektolitarska masa iznosi 70-78 kg/hl, prosječne vlage 11-15 posto, dok je udio primjesa 2-4 posto", pojasnili su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona.

S obzirom na to da je najavljeno sunčano vrijeme u nadolazećim danima, žetva pšenice na području Posavine biti će završena u cjelosti.


Tagovi

Žetva pšenice Žetva ječma Kvalitet pšenice Poljopriveda Sadžaj vlage Prinosi pšenice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.