Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje
  • 17.12.2023. 07:30

Kada se obavlja prva prihrana ozimih usjeva?

Potrebno je da biljke imaju najmanje tri lista, jer im je tada korijen razvijen i može usvojiti dodata hraniva. No, problem mogu biti uslovi

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 99
  • 10
  • 0

Pred nama je vrijeme za nabavku đubriva potrebnog za prihranu ozimih usjeva. Količina koja se dodaje, kao i vrsta, moraju biti usklađeni sa ukupnom prihranom, klimatskim uslovima, genetskim potencijalom sorte, potrebama pojedinih sorti, kvalitetu zemljišta.

Sačekajte da se zemlja prosuši

Za ozime žitarice prihrana se obavlja što prije, čim to vremenske prilike dozvole, a biljke su u fazi busanja. U većini kontinenta to je mjesec februar. Potrebno je da biljke imaju najmanje tri lista, jer im je tada korijen razvijen i može usvojiti dodata hraniva. Problem mogu biti uslovi. Previše vlažno zemljište odlaže ulazak u polja, kao i niske temperature i snježni pokrivač.

Posao se obavlja kada mehanizacijom možemo ući u parcelu bez straha od jakog zbijanja, gaženja ili zaglavljivanja traktora, kada je zemljište dovoljno prosušeno.

Optimalna temperatura vazduha za obavljanje ovog posla je oko 10ºC.

Traži dosta azota

Najvažnija kultura je ozima pšenica koja na polju ostaje mnogo duže od jare, daje veći prinos, ali i treba više hraniva. Potrebno je obezbijediti uravnoteženu prihranu kako bi njen puni potencijal rodnosti došao do izražaja.

Velika je potreba za azotom koji učestvuje u izgradnji zelene mase i ulazi u sastav zrna. Količina koja se dodaje po hektaru se mijenja u zavisnosti od rodnog potencijala sorti pšenice, količine koja je dodata u startnom đubrenju i ranije navedenih faktora.

Prva prihrana utiče na broj stabljika po biljci, odnosno klasova, i broj zrna po klasu. Zbog toga je cilj da se stvori dovoljan broj jakih stabljika koje mogu iznijeti visoke prinose.

Najefikasnija je upotreba azotnih đubriva koja su u formi nitrata koje biljke usvajaju bez obzira na vremenske prilike. Za primjenu uree temperature će biti relativno niske i neće se moći aktivirati. Kod kombinovanih treba znati da su fosfor i kalij teže pokretljivi i ostaju u površinskom sloju.

Đubrenje ispod ništice

Poljoprivrednici praktikuju primjenu đubriva po smrznutom zemljištu, jer tada mogu ući traktorom u parcelu.

Upotreba herbicida u ozimim usjevima zavisi od temperature vazduha

Nakon odmrzavanja zemljište je prevlažno, a dodato đubrivo se aktivira i biljka ga usvaja. Druga prihrana se obavlja oko mjesec dana kasnije.


Tagovi

Đubrenje ozimih kultura Đubrivo Prihrana azotom Prva prihrana Ozimi usjevi Faza busanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]