Pretraga tekstova
Iza kukuruza, riže i pšenice - ječam se nalazi na četvrtom mjestu svjetske proizvodnje žitarica!
Globalna proizvodnja ječma u ovoj sezoni procjenjuje se na 145 miliona tona na zasijanih 50 miliona hektara, što je očekivani rezultat prinosa i konstanta unazad 10 godina - oscilacije ukupnog uroda iznose do 5% godišnje.
Proizvodnja ove kulture se globalno udvostručila od 1960 do 1980, a vrhunac je zabilježen 1991. kada je proizvedeno čak 170 milijuna tona.
Hrvatska proizvodnja ove važne žitarice obuhvaća cca. 50.000 hektara, sa ukupnim prinosom do 200 hiljada tona. Susjedna Srbija ima gotovo dvostruko veću proizvodnju ječma, na cca. 90.000 hektara producira se prema procjenama oko 400 hiljada tona zrna. Bosna i Hercegovina također ima dugu tradiciju uzgoja ove kulture, ali na manjim površinama - 15.000 hektara, obima 50 hiljada tona.
Bez obzira na značaj ječma na ovim prostorima, obujam u odnosu na globalne razmjere je gotovo zanemariv i manji je od 0,5% ukupne svjetske proizvodnje (ukupno zbrojeni gornji podaci).
Na Evropsku uniju odnosi se najveći udio svjetske proizvodnje odnosno čak 41,5% ili 60 miliona tona, a slijede ju u poretku Rusija (17,5 miliona tona), Australija (10,5 miliona tona) i Ukrajina (9,9 miliona tona) .
U poretku svih žitarica, ječam se nalazi na četvrtom mjestu svjetske proizvodnje, iza kukuruza, riže i pšenice.
Skromnih je zahtjeva prema vlazi i toplini pa ga možemo naći na svim kontinentima. Prinosi drastično variraju, od onih minimalnih u najsurovijim podnebljima Afrike i Azije pa sve do nevjerojatnog svjetskog rekorda iz 2015. godine s Novog Zelanda. Naime, na navodnjavanoj parceli veličine 11,6 hektara, farmer Warren Darling ostvario je prinos od 13,8 t/ha ječma, sorte Blackman Agriculture 776 - s uljanom repicom kao predusjevom.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Ječam Svjetski rekord Tržište žitarica Warren Darling
Autor
Više [+]
Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi