• Krčenje Amazona
  • 21.07.2020. 15:00

Ilegalno krče Amazon kako bi EU imala dovoljno soje?

Prema najnovijim podacima oko 20% godišnjeg izvoza iz Brazila u EU plod je ilegalno iskrčenog zemljišta. Na tom tlu proizvedeno je oko dva miliona tona soje koja se izvozi u EU za ishranu stoke.

Foto: Jumpstory
  • 90
  • 16
  • 0

Petina izvezene govedine i soje iz Brazila u Evropsku uniju proizvodi se na zemlji koja je bila ilegalno iskrčena, navodi se u izvještaju časopisa Science.

Vijest dolazi uslijed snažnog otpora nekih evropskih zemalja o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Mercosura kojeg čine Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj zbog povećanog krčenja šuma Amazona u Brazilu od kada je Jair Bolsonaro postao predsjednik.

Oko 20% izvoza iz Brazila u EU plod ilegalnog krčenja šuma?

Desetak istraživača iz te zemlja, ali i Njemačke te SAD-a koristilo je softver za analizu 815.000 ruralnih posjeda i identifikovanje područja ilegalnog krčenja šumskih površina u Amazoni i Cerradu, ogromnoj tropskoj savani u središtu ove južnoameričke države.

Zašto raste proizvodnja šećera od šećerne trske u Brazili u Indiji?

"Između 18 i 22%, a možda i više, godišnjeg izvoza u EU plod je ilegalnog krčenja šuma", rekao je Raoni Rajao, voditelj projekta i profesor na tamošnjem Federalnom Univerzitetu Minas Gerais (UFMG). Uprkos tome, autori naglašavaju da blizu 80% poljoprivrednika poštuje Zakon o šumama i da bi novi softver omogućio vlastima da preduzmu brze i odlučne mjere protiv svakog ko krši taj zakon.

Za sve kriva politika?

"Brazil ima priliku postati ekološka svjetska sila koja štiti njegove ekosisteme i istovremeno hrani svijet", naveli su autori izvještaja. "Zemlja već ima sredstva i za to joj je potrebna samo politička volja", dodali su. Ipak, čini se da se kreću u suprotnom smjeru.

Profesor Britaldo Soares - Filho, jedan od autora studije i istraživač na UFMG-u za to krivi politiku koja podstiče krčenje šuma i njihovo pretvaranje u zemljišta u vezi sa Bolsonarovom podrškom za otvaranjem autohtonih rezervata i zaštićenih područja za rudarstvo i poljoprivredu.

Ove godine rekordno krčenje površina Amazona

Prema službenim podacima, u prvoj polovini ove godine iskrčeno je rekordnih 3.700 m2 Amazona, što je 25% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Stravični požari diljem Amazone - dim se vidi čak iz svemira!

"Krčenje šumskih površina radi poljoprivredne industrije uništava Amazon kako bi se zadovoljio evropski apetit", naveli su autori. Naglasili su i da dva miliona tona soje proizvedene na ilegalno iskrčenom tlu svake godine stigne u zemlje EU. Takođe, Brazil je najveći svjetski proizvođač soje koji je udvostručio njenu proizvodnju u posljednje dvije decenije, a očekuje se da će se u narednih 10 godina proizvodnja dodatno povećati.

U izvještaju stoji i da uzgajivači svinja u EU i najveći svjetski izvoznici svinjskog mesa zavise upravo od brazilske soje za ishranu stoke.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Brazil Amazon Krčenje šuma Ilegalne površine Soja Svinjogojstvo


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.