Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod pšenice
  • 16.06.2021. 14:00

Hoće li prinosi pšenice ove godine nadmašiti očekivanja domaćih ratara?

Poljoprivredni proizvođači na čijim gazdinstvima su postavljene ogledne parcele, nadaju se dobrim i kvalitetnim prinosima pomenute žitarice. 

Foto: Renata Prusina
  • 87
  • 6
  • 0

Prema procjenama stručnjaka, očekuje se da će ovogodišnji rod pšenice u Semberskoj ravnici biti dobar uprkos nestabilnim vremenskim prilikama tokom protekle zime i proljeća.

Kako navodi Glas Srpske, usjevi žita optimalno prolaze faze rasta i razvoja i na dva ogledna polja strnina, u Novom Selu i Velinom Selu. Navedeni ogledi organizovani su od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. 

"Ove dvije lokacije međusobno se razlikuju po visini zemljišta, ali i po nivou primjenjenih agrotehničkih mjera. Na terenima u Novom Selu, odrađena je sjetva 61 sorte pšenice, ječma i tritikalea i to redukovanom obradom, a u ogledu u Velinom Selu, sjetva je izvođena klasičnom obradom tla, pri čemu su upotrijebljene 34 sorte pšenice od 11 selekcionih kuća", pojasnio je Dragan Zarić, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, dodajući da će se razlike u lokalitetima vidjeti kroz visinu ostvarenih prinosa. 

Poljoprivrednici se nadaju dobrim prinosima

Poljoprivredni proizvođači na čijim gazdinstvima su postavljene ogledne parcele takođe se nadaju dobrim i kvalitetnim prinosima pomenute žitarice. 

"Pšenica je u dobrom stanju. Provedena je i sva neophodna agrotehnika pa nema bolesti, trava i korova", rekao je ratar, na čijoj njivi je postavljen jedan od ogleda, Ilija Lazić. Napominje da upravo zato što su odrađene sve obavezne operacije, očekuje da urod bude veći nego što je ostvareno prošle godine, kada je realizovano oko 650 kilograma po jednom dunumu.

Otkupna cijena pšenice biće stabilna, a ratarima isplaćeno 300 KM/ha do početka žetve

Kako smo nedavno pisali, podsticaji za semberske ratare isplaćivati će se u vrijednosti od dva pfeninga za jedan kilogram žita, naveli su iz Agrarnog fonda Grada Bijeljine. Poljoprivrednici samo trebaju da dostave traženu dokumentaciju, kao i do sada što je bila procedura. 

Visina otkupne cijene pšenice kod nas biće u skladu sa cijenom u okolnim zemljama tako da poljoprivredni proizvođači neće biti oštećeni.

"Obaveza Gradske uprave je da poboljša uslove proizvodnje, otkupa i koordinacije oko same cijene pšenice. Cilj svih nas treba da bude da ta vrijednost iz godine u godinu bude viša, kao i izdvajanja u navedene svrhe, kako iz gradskog tako i iz republičkog budžeta", nedavno je naglasio je gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.


Tagovi

Rod pšenice Otkupna cijena Cijena pšenice Podsticaji Semberski ratari Ogledne parcele Agrotehničke mjere Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁